SGP


Nederland nog niet klaar in Libië

De SGP is blij dat de NAVO doorgaat met haar activiteiten in Libië. Van der Staaij bepleit tijdens het overleg vandaag ervoor de Nederlandse invloed aan te wenden voor de opbouw van de rechtstaat.
---

AO missie Libië
Van der Staaij
28 september 2011

NAVO
Voorzitter. De SGP juicht het besluit van de NAVO toe om voorlopig haar activiteiten in Libië te continueren. Een verstandig besluit. De politieke rol van Kadaffi is uitgespeeld, maar er is nog geen sprake van een brede, stabiele situatie. Het is van groot belang dat het gezag van de nieuwe overheden in Libië dieper kan wortelen en het land niet terugvalt in chaos. Gelet op de bestaande criminele bendes, concurrerende stamverbanden en de royale beschikbaarheid van wapens in grote delen van Libië is dit helaas niet ondenkbaar.

Goed daarom dat de NAVO haar verantwoordelijkheid neemt. Indien onze militairen en ons materieel ook een verlenging kunnen dragen, is de SGP ook positief over de voorgestelde Nederlandse verlenging. Kan onze krijgsmacht dit volledig aan?

Opvallend is dat vrijwel alle deelnemende landen hun activiteiten voortzetten met de huidige capaciteit. Mooi dat er zoân unanimiteit bestaat. Is de totale inzet hiermee echter niet erg royaal? De situatie in Libië is inmiddels toch van geheel andere orde dan toen Kadaffi nog grotendeels aan het roer zat? Hoe kan het dat dan iedereen weer volledig mee moet doen? Je kunt je voorstellen dat een ieder op kleinere schaal kan participeren. We zitten thans immers in een zgn. post conflict periode. Of valt deze royale houding slechts te verklaren vanuit de verwachte, toekomstige Libische revenuen?

Eensgezind?
Is de feitelijke situatie overigens nog steeds zo, dat vanwege onenigheid tussen de NAVO-partners de deelnemende luchtmachten vanaf 17 verschillende vliegvelden in en buiten het Middellandse Zeegebied opereren, elk land met een eigen geweldsinstructie? Wat betekent dit voor de effectiviteit, maar ook voor het maken van fouten? (Zie Elsevier-analyse) Worden hier lessen aan verbonden voor de toekomst?

Wederopbouw
Nederland spant zich in voor een veilig Libië, maar ook voor een verantwoorde wederopbouw. De SGP bepleit onze invloed zo stevig mogelijk aan te wenden voor het opbouwen van rechtstatelijk denken, ruimte voor minderheden, mensenrechten, etc. Hoe beoordeelt de minister het in dit verband dat de Libische Overgangsraad klip en klaar heeft uitgesproken dat het regeringsbeleid gestoeld zal zijn op het islamitisch recht? Hoe sterk acht de minister voorts de invloed van radicaalislamitische elementen in Libië?

Belangrijk is vooral de inzet en bijdrage van landen uit de regio zelf. Wat is op dit ogenblik de opstelling van de Afrikaanse Unie, die tot nu toe op zân minst dubieus was?

De SGP spreekt verder haar waardering uit voor de activering van de Matra-zuid faciliteit voor Libië. Heel mooi dat dit zo praktisch geregeld kon worden. Is de verwachting dat dit programma in Libië op vruchtbare wijze zal kunnen aanslaan?

Tegoeden
Inmiddels heeft Nederland â en andere landen â de nodige Libische tegoeden ontdooid. Een goede zaak. Ik heb begrepen dat dit niet geldt voor de grote, persoonlijke tegoeden van de belangrijkste leden van de Gadaffi-clan. Dit op bevel van het Internationaal strafhof, die hiervoor een andere bestemming in gedachten heeft. Is dit niet merkwaardig? We weten hoe de Gadaffiâs aan hun geld kwamen. Behoort dit niet simpelweg toe aan de Libische staat en behoort zij niet te beslissen over de besteding van deze grote sommen geld? Hoe staat de minister hierin?

Ik wens onze militairen heel veel strekte met de laatste loodjes!