Ingezonden persbericht


Arnhem, 21 september 2011

Gelderse Staten besluiten over provinciale reactie A15

Welk geluid laat de provincie Gelderland horen richting minister Schulz over de A15? En hoe kijken de Staten aan tegen de financiering van de doortrekking? De antwoorden op deze vragen worden gegeven bij de behandeling van de provinciale zienswijze op de Trajectnota/MER A15 tijdens de vergadering van Provinciale Staten die op woensdag 28 september om 10.00 uur begint. Maar er staat meer op de agenda. Provinciale Staten nemen ook nog besluiten over de financiering van projecten van de Uitvoeringsagenda van het college van Gedeputeerde Staten, er wordt gesproken over de bevordering van de internationalisering van de Gelderse Economie (handelsmissies) en de instelling van een Innovatie en Investeringsfonds Gelderland. Door verschillende partijen zijn debatverzoeken ingediend om te spreken over het onderwerp Schaalgrootte Gelderse veehouderij, overbruggingssteun museumpark Oriëntalis en over toiletten in de trein.

De complete agenda van de Statenvergadering van 28 september is te vinden op de website van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl. De vergadering zelf is te volgen via de knop 'statenlive' op de site. De rechtstreekse uitzending start om 10.00 uur.

Vliegende start
Aan het begin van de vergadering wordt een besluit genomen over de ingediende debatverzoeken. De Staten buigen zich daarna over de Uitvoeringsagenda 2011 van de Vliegende startprojecten (projecten die nog dit jaar van start kunnen gaan) en het daarvoor benodigde geld. In totaal vraagt het college van Gedeputeerde Staten aan PS om akkoord te gaan met een bedrag van bijna 30 miljoen euro om deze acht projecten mogelijk te maken. Daarna wordt PS gevraagd in te stemmen met een eenmalige bijdrage aan de gemeente Doetinchem van maximaal 2,1 miljoen voor het sleutelproject De Schil. In Hamburgerbroek-Noord kan daarmee het woonmilieu worden opgewaardeerd. Eveneens zullen de Staten zich moeten uitspreken over het toekennen van een bedrag van 382.000 euro voor de verplaatsing van een intensief veehouderijbedrijf. Door de verplaatsing kan invulling worden gegeven aan het realiseren van Natura 2000, verdrogingsbestrijding, ammoniak reductie en het realiseren van de EHS in het natuurgebied Teeselinkven.

Stikstof, jeugdzorg en erfgoed
Vervolgens komen twee verordeningen aan bod: Stikstof en Natura 2000 Gelderland en Subsidieverordening jeugdzorg Gelderland 2011. Met de eerste verordening wil het college problemen met vergunningverlening oplossen en de ontwikkeling van de veehouderij weer mogelijk maken. Tegelijkertijd moet de stikstofneerslag op gevoelige Natura 2000-gebieden zoveel mogelijk worden teruggedrongen. De Subsidieverordening jeugdzorg uit 2005 moet worden aangepast aan wijzigingen in de landelijke regelgeving en nieuwe inzichten.

Om 20 projecten van religieus erfgoed te kunnen realiseren is een bedrag van ruim 3 miljoen euro nodig uit de Investeringsagenda 2010-2011. Provinciale Staten moeten hieraan hun goedkeuring geven.

A15 en N320/N233
Vervolgens komt de reactie van de provincie op de Trajectnota/MER doortrekking A15 en de afspraken over de financiering daarvan aan de orde. Voor de financiering van de doortrekking was in 2006 al 100 miljoen gereserveerd als provinciale bijdrage. Gedeputeerde Staten vragen nu aan de Gelderse Staten akkoord te gaan met een eenmalige extra bijdrage van 260 miljoen. De Gelderse bijdrage aan de weg komt daarmee op 320 miljoen euro op een totaal van 1,02 miljard. Daarnaast wil het college zich garant stellen voor tegenvallende tolinkomsten tot een bedrag van 60 miljoen euro.

Om de rotonde voor de aansluiting van de N320/N233 op de Ringbaandijk-Noord in Kesteren te kunnen aanleggen moet nog een stuk grond worden verworven. Dat kan alleen via onteigening. Volgens de nieuwe onteigeningswet moet de Kroon hierover een besluit nemen. De Staten moeten hiertoe een verzoek indienen.

Innovatie en Internationalisering
Aan de Staten wordt gevraagd om een bedrag van 10 miljoen euro definitief beschikbaar te stellen voor het Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland. Het bedrag was op 29 juni al gereserveerd. Het gaat hierbij om een revolverend fonds. Dat wil zeggen dat uitgekeerde bedragen op een gegeven moment weer teruggestort worden en opnieuw kunnen worden ingezet.

Als laatste agendapunt wordt de bevordering van de internationalisering van de Gelderse economie behandeld. Het gaat hierbij met name over de relatie met China en het voortzetten van de jaarlijkse handelsmissies.