Rijksvoorlichtingsdienst

De blik vooruit: bedrijfsfinanciering na de crisis

Naar aanleiding van het advies van de expertgroep bedrijfsfinanciering o.l.v. Tom de Swaan organiseert het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie in samenwerking met het Amsterdam Center for Corporate Finance het symposium: Financieringsfricties voor Nederlandse ondernemingen.

Staat de financiering van het Nederlandse bedrijfsleven onder druk? Hebben de financiële en economische crisis blijvende gevolgen voor de kredietverlening aan het mkb? Moeten bedrijven node op zoek naar alternatieven voor traditionele bankfinanciering?

Het zijn een aantal van de vragen die op woensdagmiddag 28 september centraal staan. Onder de sprekers zijn onder anderen MKB-voorzitter Hans Biesheuvel en Tom de Swaan, voorzitter van een expertgroep die in het voorjaar van 2011 advies uitbracht aan minister Verhagen van EL&I over de staat en toekomst van bedrijfsfinanciering in Nederland. Daarin wordt onder meer geconcludeerd dat de financiering van starters en andere kleine bedrijven, zoals groeiers en innovatieve bedrijven, moeilijker gaat worden en dat het MKB te afhankelijk is van bancaire financiering.

Prof. Arnoud Boot, directeur Bedrijven bij de Rabobank Paul Dirken en voormalig CFO van ABP Jan van de Poel nemen plaats in een discussiepanel over de toekomst van bedrijfsfinanciering. Waar moet het bedrijfsleven zich op voorbereiden? Wat betekent het Basel III akkoord voor de kredietverlening in Nederland? En wat vragen de ontwikkelingen van bedrijven, de financiële sector en de overheid?