Vrije Universiteit Amsterdam

`Communicatie voor het leven' in cyberspace


* Startdatum: 28-09-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Communication for Life in Cyberspace. A Christian Ethical Quest in Reference to the Korean Situation


* Spreker: Y.C. Cheon


* Promotor: prof.dr. C.J. Hamelink


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Young Cheol Cheon wil met zijn onderzoek een kruisbestuiving bewerkstelligen in het leven, leven zoals bedoeld in de Koreaanse context. Zowel in de samenleving als de gehele kosmos in de christelijke liefde, door cyberspacecommunicatie. Zijn studie kan verder theologisch onderzoek over communicatie stimuleren, het bewustzijn vergroten dat alle levende wezens communicatieve subjecten zijn en niet objecten waarnaar gecommuniceerd wordt. Cheon biedt een nieuw perspectief voor onderzoeken op het gebied van communicatie.

Het proefschrift van Cheon is een interdisciplinair onderzoek op het gebied van de communicatie en theologie en is tegelijkertijd een geïntegreerde studie van de westerse wereld en Azië. `Het leven' werd als theologisch onderwerp geïntroduceerd tijdens de zesde Assemblée van de Wereldraad van Kerken in Vancouver in 1983. De belangrijkste bijdrage van de theologie van het leven is het uitbreiden van de theologische focus naar alle levende wezens, dus verder dan alleen de mens. Ook onderzocht Cheon Oost-Aziatische traditionele perspectieven op het leven, bijvoorbeeld in het Taoïsme, Boeddhisme, Confucianisme en Tonghak en de relatie van deze perspectieven met communicatie.

Communicatie in cyberspace is een basale drijvende kracht achter de neoliberale globalisatie die de bedreiging van alle leven op aarde veroorzaakt. Het ethische fundament van de problematiek van cyberspacecommunicatie is sociaal darwinisme. De sociaaldarwinistische ethiek leidt tot meedogenloze concurrentie en confrontatie op grond van een egocentrische moraal. Het inzicht van christelijke liefde, het eerste beginsel van de christelijke ethiek, is een alternatief tegen deze sociaaldarwinistische ethiek.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam