Algemene Onderwijsbond

29-09-2011

59 bestuurders overschrijden Wopt-norm

In 2010 hebben zeker 59 bestuurders en drie voormalige bestuurders van onderwijsinstellingen de publicatienorm voor semi-publieke topinkomens, de zogeheten Wopt-norm, overschreden. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad op basis van jaarverslagen uit het mbo, hbo en wo.

Voor zover bekend de hoogste Wopt-vermelding komt in 2010 uit de jaarrekening van roc Friesland College. Voormalig voorzitter Klaas Koops staat in de boeken voor een bedrag van EUR553.771, grotendeels vanwege de beëindiging van zijn dienstverband per 1 september vorig jaar.

Koops trad per september 2007 terug als roc-voorzitter, maar bleef op de loonlijst als `projectleider strategische beleidsvorming'. Onder politieke druk is het contract tussen hem en de raad van toezicht voortijdig beëindigd. Naast EUR90.000 aan salaris omvat de 'afrekening' onder meer EUR90.000 aan ontslagvergoeding en ruim drie ton aan aanvullende kapitaalverzekeringen.
De op één na hoogste Wopt-vermelding, EUR550.652, werd gerapporteerd door Roc Albeda College, dat vorig jaar een bedrag van EUR381.320 overmaakte aan de pensioenverzekering van voormalig bestuursvoorzitter Piet Boekhoud. Het roc nam er vier jaar geleden al een voorziening voor op en vermeldde die in het jaarverslag 2007. Volgens voorzitter Klaas Groenendijk van de raad van toezicht volgt de pensioenaanvulling uit eerdere afspraken. `In 2005 is de afspraak gemaakt met Piet Boekhoud dat hij recht heeft op een pensioen ter grootte van 70 procent van het laatst genoten salaris', laat Groenendijk weten in een schriftelijke toelichting.

Buiten de oud-bestuurders waren er in 2010 een kleine zestig actieve bestuurders die de publicatienorm voor topinkomens overschreden. Daaronder bevindt zich één bestuurder uit het voortgezet onderwijs. In vijf gevallen speelde er een vertrekregeling mee.

Hoger en lager
De best betaalde hogeschoolbestuurder was Fontys-voorzitter Marcel Wintels. Zijn beloning lag in 2010 ongeveer 20 duizend euro hoger dan in 2009. Uit de bezoldigingsspecificaties blijkt dat Wintels in 2010 EUR19.712 aan variabele beloning ontving (over het voorgaande jaar), terwijl in 2009 de raad van bestuur afzag van prestatiebonussen. De best betaalde roc-bestuurder in 2010 was Edo de Jaeger, bestuursvoorzitter van het Roc van Amsterdam en mede-bestuurder van Roc Flevoland. Zijn bezoldiging lag met EUR227.325 ruim zevenduizend euro hoger dan in 2009.
Voor voorzitter Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen steeg de Wopt-beloning met bijna negenduizend euro naar EUR237.900. Ook een jaar eerder werd bij de RUG het salarisplafond overschreden. Volgens woordvoerder Job Slok van het ministerie van Onderwijs is er destijds niets teruggevorderd, omdat het een 'niet-significante' overschrijding van EUR2.871 betrof.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra besloot vorig jaar wel EUR19.000 terug te vorderen bij de TU Delft. De beloning van bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg lag in 2010 twaalfduizend euro lager op EUR233.000. Bij bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen University & Research Centre bleef de bezoldiging nagenoeg gelijk aan 2009, iets boven de 3,5 ton. Met Dijkhuizens herbenoeming begin 2010 is het salaris aangepast door de maximale prestatiebonus te verlagen. Dat de beloning vorig jaar toch zo goed als gelijk bleef, komt doordat prestatiebonussen een jaar later worden uitbetaald, aldus woordvoerder Simon Vink. In 2010 kreeg Dijkhuizen nog de `oude' bonus over 2009 uitbetaald.

Normen
De zogenoemde `Wopt-norm' hanteert een fictieve berekening van het gemiddelde ministersloon en lag vorig jaar op 193 duizend euro. Het aantal overschrijdingen is ongeveer gelijk aan dat in 2009, toen de publicatiegrens op 188 duizend euro lag.
Hoewel de Wopt in 2010 de enige wettelijk verankerde norm was, hanteert het Kabinet in de praktijk al een andere 'Balkenende-norm': de voorgestelde Wet normering topinkomens (Wnt), die sinds januari bij de Tweede Kamer ligt. Die volgt een eigen berekening gebaseerd op 130 procent van het ministerssalaris en kwam vorig jaar alles opgeteld uit op EUR223.666. Inmiddels zijn er voor onderwijssectoren lagere maxima voorgsteld, maar die acht het ministerie op 2010 niet van toepassing.

Bij nieuwe of herbenoemingen zouden bestuurders niet meer boven het Wnt-maximum mogen uitkomen. Van bestuurders die al méér verdienen dan de Balkenende-norm zei staatssecretaris Halbe Zijlstra vorig jaar geen salarisverhoging te toleren, gezien de nullijn voor onderwijspersoneel.

Uiteenlopende berekeningen
Hoeveel bestuurders in 2010 boven de `Wnt-Balkenende-norm' uitkomen, valt op basis van de jaarverslagen niet met zekerheid te zeggen.In de jaarverslagen worden bestuursbeloningen gemeld volgens uiteenlopende berekeningen, die onderling niet altijd goed te vergelijken zijn. Hogescholen publiceerden zelf begin dit jaar een salarisoverzicht gebaseerd op de Wnt-berekening, maar alleen over 2010, waardoor er niet vergeleken kon worden met 2009. De Wopt verplicht instellingen in alle onderwijsectoren de bezoldiging volgens een uniforme definitie te melden.

Het volledige artikel uit het Onderwijsblad (PDF) en de inventarisatie (Excel) kunt u hieronder downloaden.

Zie het origineel