Gemeente Stede Broec

Waterplan voor Stede Broec

29-09-2011 De gemeenteraad heeft op 8 september het Waterplan voor Stede Broec vastgesteld.
Het Waterplan is een gezamenlijk project van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de gemeente. In het plan staat hoe de gemeente en het hoogheemraadschap de komende jaren met het water in Stede Broec omgaan. Na tien jaar moet er een aantrekkelijk, gezond en duurzaam watersysteem zijn waarin recreatie ook een belangrijke rol speelt.

Verschillende thema's
Na een intensieve voorbereiding ligt er nu een Waterplan voor de periode 2011-2021 dat gericht is op verschillende thema's die te maken hebben met het water in Stede Broec. Het gaat onder meer om de waterkwantiteit, waterkwaliteit, water in de bebouwde kom, het grondwater, de recreatie en het beheer en onderhoud van het stedelijk (gemeentelijk) water. Aan de hand van deze thema's is in het plan opgenomen hoe de gemeente en het hoogheemraadschap de gesignaleerde knelpunten in het watersysteem aanpakken. Belanghebbenden, bewoners en verenigingen hebben bij de voorbereiding meegedacht over de toekomst van het water in Stede Broec. De verschillende opmerkingen en wensen zijn meegenomen bij het opstellen van het plan.

Recreatie, flora en fauna
Het plan biedt ook mogelijkheden om de waterrecreatie te versterken en plannen te maken voor de flora en fauna in en langs het water. Bijvoorbeeld voor natuurlijke oevers; welke locaties zijn geschikt om natuurlijke oevers aan te leggen of verder uit te breiden.

Uitgevoerde projecten
Vooruitlopend op het nu vastgestelde waterplan heeft de gemeente al een aantal projecten uitgevoerd. Bij de Woid is een nieuwe bredere brug gekomen waardoor de sloot weer beter doorvaarbaar en schaatsbaar is. Aan de Raadhuislaan ligt nu een openbare botenhelling. In de Weelen is een waterberging aangelegd met een prachtig fietspad van de Kadijkweg tot het Streekbos. De sloot aan de oostkant van de Pastoor Gielenstraat is weer doorvaarbaar gemaakt. Ook is in de gemeente op veel plaatsen de afvoer van het regenwater ontkoppeld van de riolering en is in een groot deel van het buitengebied riolering aangelegd waardoor minder rioolwater in het oppervlaktewater terecht komt.

Het plan geeft verder aan welke projecten er in de toekomst nog uitgevoerd kunnen worden van noodzakelijke plannen tot ambitieuze plannen. Dit is afhankelijk van de beschikbare middelen.

De gemeenteraad en het hoogheemraadschap hebben budget uitgetrokken voor het maken van het uitvoeringsplan voor de totaalaanpak van het water, waaronder het uitwerken van een baggerplan. Aandachtspunten daarbij zijn onder andere de bouwwerken in het water. Deze zullen worden getoetst aan de vergunningen en de keur van het waterschap. We zullen u de komende tijd regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het waterplan.

29-09-2011