Gemeente Hardenberg


Basisschoolleerlingen Hardenberg veilig op weg

28 september 2011

Veilig Verkeer Nederland afdeling Hardenberg en Werkgroep verkeersouders Dode hoek organiseren van 3 t/m 6 oktober een grootscheepse verkeersweek om leerlingen van groep 7 en 8 veilig te leren omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Op 3 oktober zal Mevr. Gonda Bruns teamchef politie Hardenberg de opening van dit project verrichten.

Dankzij de medewerking van transport, vervoers en landbouwbedrijven firma Brink, Oegema, Lamberink, Nijwa/Volvo, Syntus, Veltink en Toscon te Ommen, en een groot aantal vrijwilligers kunnen maar liefst 24 scholen en ruim 800 leerlingen in de gemeente Hardenberg deelnemen aan dit project.

Veilig op weg
Veilig op Weg is het programma van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) dat leerlingen leert omgaan met vrachtauto's en andere grote voertuigen in het verkeer. De twee vuistregels Houd meer dan drie meter afstand en Blijf er rechts en ruim achter staan centraal tijdens de lessen.

De leerlingen krijgen een theorieles aan de hand van een dvd, gepresenteerd door Chauffeurs Vereniging Friesland .Daarna begint de praktijkles. Op het terrein staan verschillende vrachtwagens met en zonder aanhanger, bussen en landbouwvoertuigen opgesteld, waar de kinderen onder begeleiding zelf kunnen ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur.

Het laatste onderdeel van het project is de rijdende vrachtwagen, bus of landbouwvoertuig die een situatie nabootst op een uitgezet parcours, een rotonde en laat zien wat er gebeurt als je in de dode hoek staat of fietst en niet gezien wordt door de chauffeur.

De dode hoek in het verkeer
Chauffeurs van vrachtauto's, bussen en andere grote voertuigen hebben geen zicht op verkeer rechts naast hun auto en pal voor en achter hun auto. Dat leidt jaarlijks tot gemiddeld 15 dodelijke ongevallen, en 22 zwaargewonden (Bron: SWOV).

Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera's op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.