Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. H. Vrijburg

Titel proefschrift
Enhanced Cooperation in Corporate Taxation

---

Promotoren:
Prof.dr. R.A. de Mooij

---

Datum
29 september 2011 15:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Uniforme belastinggrondslag internationale bedrijven krijgt niet gewenst effect

Vrijwillige karakter deelname aan harmonisatie Europese vennootschapsbelasting holt welvaartswinsten uit

In zijn proefschrift Enhanced Cooperation in Corporate Taxation bespreekt Hendrik Vrijburg de toekomst van de vennootschapsbelasting in Europa. De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld om een geüniformeerde belastinggrondslag in te voeren voor internationaal opererende bedrijven, om zo de belastingconcurrentie en de administratieve lasten te verminderen. Vrijburg stelt dat door dit voorstel de welvaart in de Europese Unie niet veel zal stijgen. Hij promoveert op donderdag 29 september 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De vennootschapsbelasting staat onder druk door de toegenomen mobiliteit van bedrijven en winsten tussen landen. Bedrijven kunnen relatief eenvoudig een hoge belastingdruk ontwijken. Recente economische studies naar belastingconcurrentie en samenwerking op dit gebied houden er geen rekening mee dat landen hun vennootschapsbelastingstelsel zullen wijzigen als reactie op de invoering van een voorstel van de Europese Commissie.

Samenwerkende landen zullen hun belastingtarieven verhogen omdat ze door samenwerking externe effecten van de vennootschapsbelasting internaliseren. Vrijburg laat zien dat sommige van de niet-deelnemende landen mogelijk hun vennootschapsbelasting tarieven verlagen in reactie op deze verhoging in het buitenland. Dit weerspreekt de gangbare aanname in de literatuur en draait daarmee conventionele conclusies om. De reden voor deze tegengestelde reactie is dat de buitenlandse belastingverhoging zorgt voor extra belastingontvangsten in de niet-deelnemende landen door verplaatsingen van bedrijven en winsten. Hierdoor kan het zo zijn dat er geen noodzaak meer is om het eigen tarief te verhogen. Als dit het geval is, worden de voordelen van samenwerking - een verhoging in het effectieve belastingtarief - opgegeten door buitenstaanders via een belastingverlaging in deze landen.

Over Hendrik Vrijburg
Hendrik Vrijburg (1983) werkte van september 2007 tot september 2011 als promovendus aan dit proefschrift op de Erasmus School of Economics en het Tinbergen Instituut. Een gedeelte van dit proefschrift schreef hij op het Centraal Plan Bureau. Vrijburg studeerde aan de Universiteit van Groningen, te weten de Master Algemene Economie (2006) en de Research Master Economics and Business (2007). Vrijburg blijft als universitair docent aan de Erasmus School of Economics verbonden. Vrijburg is co-auteur van artikelen in International Tax and Public Finance en Fiscal Studies. Zijn onderzoeksinteresses gaan vooral uit naar de economie van de overheid en toegepaste econometrie.