Gemeente Enschede

Brandweer Twente in race om Jan van der Heydenprijs

De Jan van der Heydenprijs is voor de Nederlandse brandweerkorpsen de meest prestigieuze prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan het innovatiefste korps van het land. Al eerder heeft Brandweer Twente, korps Enschede, deze prijs in de wacht gesleept en nu zit Brandweer Twente weer in de finaleronde. Vrijdag 30 september tijdens het NVBR congres (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding) wordt de uitslag bekend gemaakt. Een bijzonder congres voor Twente. Niet alleen speelt de spanning rond de prijs een rol, maar daarnaast wordt regiocommandant Stephan Wevers, tijdens het congres geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de NVBR en de RRC (Raad van Regionale Commandanten).

Om mee te dingen in deze bijzondere wedstrijd moest iedere deelnemer een innovatie insturen. Het idee van Brandweer Twente was eigenlijk in principe simpel. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij een inzet op dezelfde tijd dezelfde informatie krijgt", legt Max Krisman, portefeuillehouder repressie van Brandweer Twente uit. "Daarom hebben wij een mobiele applicatie voor de tablet PC laten ontwikkelen, zodat bijvoorbeeld ook de manschappen onderweg in hun voertuig de laatste informatie vanuit de meldkamer meekrijgen en beter zijn voorbereid op de taak die hen te wachten staat." Ondertussen zijn al meerdere korpsen in Twente op bezoek geweest om deze innovatie te bekijken en te testen.

Live meekijken
Na de selectieronde volgden er twee stemrondes waar iedereen een stem op kon uitbrengen. Na de eerste stemronde behoorde Twente met de inzending "Iedereen op hetzelfde moment dezelfde informatie" tot laatste drie genomineerden. De uitslag van de tweede stemronde wordt tijdens het congres bekend gemaakt. De tweede stemronde telde 3269 stemmen. De prijsuitreiking vindt plaats om 10.30 uur en is live te volgen via www.nvbr.nl.

Nieuwe voorzitter
Ook voor Stephan Wevers dus een bijzondere dag. Niet alleen loopt zijn korps voorop in innovativiteit, maar ook zal hij als eerste Twentenaar de voorzittersrol van de NVBR en RRC op zich nemen. Zijn visie voor de toekomst is gebaseerd op kennis bundelen en delen. Voor hem is met name de ontwikkeling in de repressie en de brandpreventie van groot belang. Stephan Wevers heeft in de afgelopen 20 jaar in alle schakels van de veiligheidsketen gewerkt en is nu commandant Brandweer Twente. De kersverse nieuwe voorzitter is een doener en is trots op zijn nieuwe rol binnen Brandweer Nederland.