Gemeente Rotterdam

college presenteert begroting 2012

30 september 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Samen verantwoordelijk in moeilijke tijden.

De aanhoudende economische recessie, de grote uitgaven in de Wet Werk en Bijstand en de dalende inkomsten voor de gemeente Rotterdam zorgen voor krappere budgetten en vragen om scherpe keuzes. Het college van B en W van de gemeente Rotterdam kiest daarbij voor een stad met meer sterke schouders en voor resultaat op straat, waarbij wordt gerekend op eigen kracht en eigen initiatief van Rotterdammers. Het college heeft vrijdag de stand van zaken voor 2011 en de begroting 2012 samen met een aantal bezuinigingsvoorstellen gepresenteerd.

Zowel de intensiveringen als de bezuinigingen die vorig jaar met het Collegewerkprogramma zijn aangekondigd, liggen op schema. Het college handhaaft daarom ook haar ambities op economie en talent. Tegelijkertijd moderniseert het de eigen organisatie en de rol van de gemeente in de sectoren Werk & Inkomen en Zorg & Welzijn. Zodoende werkt het college toe naar een dienstbare overheid met minder ambtenaren en tegen lagere kosten, in een stad die klaar is voor economisch betere tijden.

Begroting 2012
Met de Kaderbrief heeft het college dit voorjaar al 180 miljoen euro aan nieuwe bezuinigingen voor 2012 aan de Raad gemeld. In de Begroting komt er voor 23,1 miljoen aan extra bezuinigingen bij. Hiermee wordt onder andere het tekort gecompenseerd dat zich voordoet in de sector Werk & inkomen. Daarnaast maakt een rijkskorting op het Gemeentefonds dit noodzakelijk. De extra bezuinigingen worden gerealiseerd door bijvoorbeeld de invoering van een soberheidskorting (12 mln), het temporiseren van onderhoud (2,3mln) en minder geld voor zowel het
Stadsinitiatief (1 mln) als voor gratis OV 65+ (3 miljoen).

2e Bestuursrapportage
De 2e Bestuursrapportage laat een tekort zien van 33,5 miljoen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de effecten van de maatregelen in de sector Werk & Inkomen met vertraging merkbaar zijn. Daarnaast is sprake van een reductie van de inkomsten bij Gemeentewerken als gevolg van de economische recessie. Omdat in de sector Werk & Inkomen niet met zekerheid is vast te stellen hoe groot het resultaat in 2012 bedraagt, wordt nu een reserve aangelegd van 56,3 mln. Deze reserve wordt samen met het tekort gedekt door een lening van 90 miljoen euro uit het Investeringsfonds Rotterdam. Bij deze lening is als voorwaarde gesteld dat incidentele baten uit verkoop van bezit weer worden toegevoegd aan het IFR, zodat dit zo snel mogelijk op het oorspronkelijke niveau van 2010 is gebracht. De meerjarenbegroting voorziet in een overschot, oplopend tot 140 miljoen in 2015.

Aanvullende informatie

Begroting 2012
Tweede bestuursrapportage 2011
Handout perspresentatie 30-09-2011