Universiteit Leiden

Cultuurfonds Belvédère stopt obligatie-emissie

Het cultuurfonds Belvédère Academia Leiden University N.V. ('Belvédère') zal geen obligaties uitgeven aan alumni en andere relaties van de Universiteit Leiden die hierop hebben ingetekend. Deze alumni en relaties hebben inmiddels een brief ontvangen met de mededeling dat er geen geld van hun rekening zal worden afgeschreven. Belvédère en de Universiteit Leiden hebben besloten de emissie niet door te zetten omdat het aantal inschrijvingen niet hoog genoeg was.

Erfgoed als onderpand

Belvédère is opgericht door het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Het cultuurfonds is een initiatief van de universiteit en een aantal Leidse alumni in samenwerking met de Rabobank. Afgestudeerden â alumni â en andere relaties van de Universiteit Leiden konden vanaf 6 september beleggen in Belvédère. Met de oprichting van dit cultuurfonds bood de Leidse universiteit haar alumni/particulieren de mogelijkheid te beleggen in obligaties met universitair historisch erfgoed als onderpand. Hierbij zou het gaan om universiteitsgebouwen met een museale uitstraling zoals het Academiegebouw, de Sterrewacht en een deel van de Hortus botanicus.

Onzekere tijden

Volgens directeur Willem Cramer van Belvédère Academia Leiden University N.V. speelt de huidige economische situatie het nieuwe cultuurfonds parten. Ook de Europese obligatiemarkt is inmiddels zo goed als stilgevallen. 'We hebben het economisch tij niet mee, het zijn zeer onzekere tijden. Ik kan mij voorstellen dat mensen huiverig zijn voor langere tijd hun geld te beleggen als zij niet weten wat de toekomst brengt. Desondanks heeft een groot aantal alumni en bevriende relaties ons hun vertrouwen geschonken en dat waarderen wij zeer.'

Intensiever betrekken

Belvédère had ten doel alumni en andere particulieren intensiever bij de universiteit te betrekken op een manier die zowel voordeel zou bieden voor de âbeleggersâ als voor de universiteit. Dit voordeel kon worden behaald door obligaties te koppelen aan universitair historisch erfgoed met een museumfunctie in het historische centrum van Leiden. Met de opbrengst van de emissie kon renovatie en behoud van dit bijzondere cultureel erfgoed van de Universiteit Leiden mogelijk worden gemaakt. Beleggers zouden een aantrekkelijke rente en fiscaal voordeel genieten.

Veranderde wetgeving

Volgens vice-voorzitter van het College van Bestuur, Willem te Beest, heeft naast de economische crisis ook de veranderde fiscale wet- en regelgeving een rol gespeeld bij de tegenvallende belangstelling voor het cultuurfonds. 'Een deel van het fiscale voordeel voor beleggers is inmiddels komen te vervallen.'