GroenLinks


Donner drukt huurverhoging door

Minister Donner van Binnenlandse Zaken (BZK) wil zijn huurverhogingsplannen niet met de Kamer bespreken. Via een parlementaire sluiproute geeft hij verhuurders de mogelijkheid 25 basispunten bij de huur op te tellen waardoor de huur hoger wordt. Vanaf dit weekend kunnen huurwoningen 120 euro duurder worden. De Woonbond heeft een kort geding aangespannen om het plan tegen te houden, maar Donner heeft haast en passeert de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Linda Voortman: "Dit kabinet laat de subsidie op koophuizen overeind, maar maakt huurders daar de dupe van. En dat gebeurt nog stiekem ook. Ondanks felle kritiek vanuit de Kamer en het kort geding dat onder andere de Woonbond heeft aangespannen dendert Donner gewoon door."

GroenLinks wil de hele woningmarkt hervormen, door de subsidie op koophuizen te beperken en de huurmarkt eerlijker vorm te geven.

Het kabinet komt door het taboe op de koopmarkt niet verder dan een scheve maatregel. De zogenaamde `scheefwoonmaatregel' introduceert onwenselijke marktwerking in de sociale verhuur en geeft woningbouwcorporaties de mogelijkheid om te gaan selecteren op huurders.

Hierdoor kunnen mensen met lage inkomens geen woning meer krijgen, of zijn ze veroordeeld op dezelfde plek te blijven wonen.

Voortman: "Ook op de woningmarkt zet dit kabinet onnodig mensen buitenspel, doordat er niet echt hervormd wordt."

Donner kreeg veel kritiek op zijn plannen. Daarop besloot hij niet met een volwaardig voorstel te komen, maar het via een zogenaamde voorhangprocedure te regelen. Hierdoor wordt de Tweede Kamer buitenspel gezet.

Dit regenteske gedrag schiet GroenLinks in het verkeerde keelgat. De jurist Donner toont zich hier vooral een bestuurder.