Saxion
BR>

vr 30 september 2011

Saxion congres High Performance Workspace: een toegevoegde waarde

'Wat is de toegevoegde waarde van de High Performance Workspace voor organisaties en haar medewerkers?'. Dit was de belangrijkste vraag in het onderzoek van Arrien Termaat, docent en onderzoeker Facility Management & Real Estate van Saxion.

Op 22 september presenteerde Termaat zijn onderzoeksresultaten tijdens het congres `High Performance Workspace', georganiseerd door Saxion Kenniscentrum Business Development & Hospitality en draaijer+partners.

Uit het onderzoek bleek dat er negen verschillende elementen zijn waarmee vanuit de werkomgeving met een goed doordacht werkomgevingsconcept waarde kan worden toegevoegd aan de maatschappij, de organisatie en haar medewerkers. Zo leidt een betere werkomgeving tot een hogere productiviteit, arbeidstevredenheid en een beter imago, waardoor op termijn besparingen kunnen worden gerealiseerd. Enkel de focus leggen op het terugdringen van vierkante meters en medewerkers vooral thuis of elders laten werken kan omgekeerde effecten hebben. Optimalisatie van de werkomgeving vraagt om een holistische aanpak, waarbij alle effecten in kaart worden gebracht. De mogelijkheden voor optimalisatie zijn verder afhankelijk van het type organisatie en de startsituatie van de werkomgeving.

De High Performance Workspace houdt een aanbod in van verschillende types werkplekken binnen de werkomgeving, zowel binnen als buiten de organisatie. De locatie van werkzaamheden en de werkplekken zelf zijn afgestemd op de verschillende types medewerkers en de daarbij horende activiteitenpatronen. Mobiliteit en mate van interactie spelen een belangrijke rol. Het is voor organisaties de uitdaging om een omgeving te creëren waarbinnen er een optimale balans is tussen het stimuleren van informele contacten, en tegelijkertijd het terugdringen van verstoringen. Aandachtspunt bij optimalisering van de werkomgeving is een integrale aanpak door de afdelingen HRM, ICT en Facility Management/Vastgoed. Het senior management speelt een belangrijke rol als opdrachtgever en moet de koppeling met de bedrijfsdoelen waarborgen. Om de effecten van een nieuw ontwikkeld werkomgevingsconcept te toetsen kan een pilot worden opgezet.

Naast Arrien Termaat waren er diverse andere sprekers op het congres om te vertellen over nieuwe vormen van werken binnen de eigen organisatie:
* Martin Sitalsing, korpschef van de politie regio Twente legde uit op welke wijze de politie gebruik maakt van systemen om efficiënt op afstand samen te kunnen werken, zodat medewerkers niet onnodig naar het politiebureau hoeven te komen.

* Patrick Horstink van Essent vertelde over @anders werken bij Essent, waarbij de nadruk lag op het terugdringen van de reistijd voor de medewerkers.

* Klaas Bakker van TenneT vertelde over de reis die TenneT heeft doorgemaakt bij de implementatie van het "Het Nieuwe Werken".

Saxion lector en filosoof Ruud Welten belichtte de meer ethische kant van Het Nieuwe Werken: wat zijn de menselijke gevolgen? Saxion docente/onderzoekster Brenda Groen ging in op de verschillende generaties en wat hun wensen zijn met betrekking tot werk en werkomgeving.

Een verslag van het congres en het volledige onderzoeksrapport kunt u vinden op www.saxion.nl/highperformanceworkspace. Hier vindt u tevens de presentaties van alle sprekers.