Artsen zonder Grenzen

Somalië: meer dan 98.300 kinderen en volwassenen tegen mazelen ingeënt

30-09-2011

Mazelen is een groeiende levensgevaarlijke vijand van ondervoede kinderen in Somalië. Sinds januari hebben Artsen zonder Grenzen hulpverleners al 3.049 mazelenpatiënten behandeld, waarvan 70% in de afgelopen 4 maanden. Vooral als kinderen reeds verzwakt zijn, kan mazelen snel dodelijk zijn. Door de jarenlange oorlog, gebrek aan ontwikkeling en de ingestorte gezondheidszorg zijn kinderen in Somalië al jaren er niet ertegen ingeënt. Inmiddels heeft Artsen zonder Grenzen al meer dan 98.300 kinderen en volwassenen tegen mazelen gevaccineerd in Somalië en in de kampen met Somalische vluchtelingen in Kenia en Ethiopië. De helft hiervan, 50.000, in Somalië.

Mazelen en ondervoeding

`Mazelen wordt via de lucht verspreid en de situatie in de overbevolkte kampen vormen de "ideale" broedplaats voor uitbraken. Ondervoede kinderen onder de 5 jaar zijn het meest ontvankelijk ervoor. Mazelen en ondervoeding bij elkaar tasten hun weerstand zó ernstig aan dat longontsteking en diarree hen net over het randje kunnen duwen. Daarom is het tijdens zulke noodsituaties enorm belangrijk om tegen mazelen in te enten en snel iedereen die aan mazelen lijdt te behandelen voordat bijkomende infecties de kans krijgen,' aldus Artsen zonder Grenzen voedingsdeskundige Susan Shepherd.

Ook volwassenen met mazelen

De lage vaccinatiegraad tegen mazelen, volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie is dit 30 procent, betekent dat ook oudere kinderen en volwassenen mazelen krijgen, zoals Artsen zonder Grenzen hulpverleners hebben vastgesteld. In en rond Marere, in Zuid-Somalië, is mazelen op verschillende plaatsen uitgebroken en ook in Mogadishu hebben onze hulpverleners gevallen van mazelen bevestigd. In een van de 3 Artsen zonder Grenzen voedingsklinieken in Mogadishu, lijdt meer dan de helft van de opgenomen kinderen ook aan mazelen. Zij worden geïsoleerd van de andere patiëntjes behandeld. De behandeling voor mazelen bestaat uit behandeling tegen de uitdroging als gevolg van diarree, antibiotica tegen bijkomende infecties, paracetamol tegen de koorts en vitamine A supplementen.

Ondervoeding

In Somalië zelf voert Artsen zonder Grenzen in totaal 13 medische voedingsprogramma's. Rond de 5.500 ernstig ondervoede kinderen krijgen speciale, therapeutische voeding. Bijna 500 kinderen die bovendien aan ernstige complicaties lijden worden intensief verzorgd in 8 voedingsklinieken. Ook biedt Artsen zonder Grenzen hulp in vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië waar honderdduizenden Somaliërs naartoe zijn gestroomd, op zoek naar voedsel en veiligheid. Bij elkaar hebben onze teams op dit moment 20.623 ernstige ondervoede kinderen en volwassenen onder behandeling en geven zij aanvullende voeding aan 12.173 mensen.

Geen onderdeel Samenwerkende Hulporganisaties, Giro 555

Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen is van mening dat er voor noodhulp het hele jaar door geld nodig is, ook in die gebieden waar weinig aandacht voor is. Het hele jaar door kunnen donaties voor het werk van Artsen zonder Grenzen via Giro 4054 worden overgemaakt.

Meer informatie over waarom Artsen zonder Grenzen geen lid is van Giro 555


* Meer weten over onze hulp aan de Somalische bevolking, in Somalië en in de vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië
* Longontsteking, diarree, malaria, mazelen of aids zijn 5 aandoeningen die samen de voornaamste doodsoorzaken zijn van 9,8 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar wereldwijd. Meer over het verband tussen mazelen en ondervoeding in ons medisch dossier ondervoeding