Gemeente Bergen op Zoom


Start Green Chemistry Campus: Zuidwest-Nederland op weg naar een biobased economy

Op 29 september heeft op het terrein van SABIC, in Bergen op Zoom, de Green Chemistry Campus haar deuren geopend. Het toekomstbeeld is dat de campus hét centrum wordt van de open chemische innovatie als het gaat om biobased innovaties.

De Green Chemistry Campus gaat op kleine schaal van start en zal in de loop van de jaren organisch groeien.

In een biobased economy nemen groene grondstoffen de rol over van fossiele grondstoffen zoals olie. Olie zit bijna overal in, van kunststoffen en chemicaliën tot brandstoffen. Brabantse ondernemers onderzoeken nu alternatieven. In West-Brabant zitten zowel veel agro-foodbedrijven als veel chemische bedrijven. Deze bedrijven kunnen nieuwe markten aanboren, door hun traditionele producten en werkwijzen te vernieuwen. De Green Chemistry Campus wil hiervoor de motor zijn: een terrein waar grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheid in een open innovatiestructuur samenwerken aan nieuwe producten en technologieën met de focus op biobased materialen, chemicaliën en coatings. Verpakkingen vervaardigd van aardappelschillen, natuurvezels in dashboards en bietenloof als brandstof voor auto's zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe producten op basis van nieuwe technologieën. Centraal staat het gebruiken van restproducten uit de landbouw als basis voor nieuwe grondstoffen.

Groene Chemie en onderwijs

Ook de onderwijsinstellingen staan in de startblokken om een rol te spelen bij de ontwikkeling van de campus tot inspirerende omgeving. Avans Hogeschool wil een Centre of Expertise op het gebied van groene chemie opzetten, dat straks een plek krijgt op de campus in Bergen op Zoom. Ook met andere onderwijsinstellingen (van MBO t/m universitair) wordt samenwerking gezocht.

Innovatie versnellen...

"Er is steeds meer vraag naar biobased materialen, terwijl de uitgebreide agro- en foodsector in de regio op zoek is naar een afzetmarkt voor hun reststromen. Door nieuwe bedrijven aan te trekken, die waardevolle technologie kunnen inbrengen, gaan we de innovatie op dit gebied versnellen." Aldus Technology & Innovatieleider Willem Sederel van SABIC Innovative Plastics

"Om hoogwaardige nieuwe materialen te kunnen maken, moeten we de keten van vraag en aanbod opnieuw definiëren. Wij als industrie moeten nieuwe technieken ontwikkelen en meedenken met de agro- en foodsector over wat dit betekent voor de reststromen." De campussamenwerking is volgens Sederel van groot belang, omdat de traditionele petrochemische industrie extreem efficiënt opereert. "Die heeft zich in 100 jaar zó geoptimaliseerd, dat haal je niet in zonder goede samenwerking."

... om bij de wereldtop te komen en te blijven

"Goede samenwerking is dé kans voor Nederland om in een globaliserende economie aan de top te blijven. De Green Chemistry Campus is daarbij een onmisbare schakel. We zien dat de biobased economie de smeerolie is tussen de negen topsectoren in Nederland." Aldus Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, bij de opening van de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

COCI status bij de start toegekend door de regiegroep Chemie

Tijdens de opening heeft Rein Willems, voorzitter van de regiegroep Chemie, aan de Green Chemistry Campus de COCI status toegekend. Hiermee is de campus vanaf de start een Centre for Open Chemical Innovation. "De campus past perfect in het COCI netwerk. De faciliteiten van de Green Chemistry Campus zijn essentieel voor het realiseren van de ambitie van de regiegroep Chemie om een duurzame, hoogwaardige en kennisintensieve sleutelrol te vervullen bij het vergroten van de welvaart en bij het inrichten van een duurzame samenleving richting 2030."

Het COCI-netwerk bestaat nu uit Chemelot, PlantOne en de Green Chemistry Campus. Voor de Green Chemistry Campus betekent dit dat zij vanaf het begin onderdeel is van een kennisintensief netwerk.

Initiatiefnemers

De Green Chemistry Campus is een initiatief van SABIC, provincie Noord-Brabant, de gemeente Bergen op Zoom en REWIN West Brabant. Jonge technologiebedrijven die zich focussen op biobased technieken kunnen zich tegen gunstige voorwaarden vestigen op de campus. Het technologiecentrum is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Avans Hogeschool en de BOM.