Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Amsterdam, 28 juli 2011

The Glasshouse / Catherine Henegan presenteert
AFRIKAAPS: HIPHOPERA UIT ZUID-AFRIKA MET DEF P EN AKWASI ANSAH m.m.v. Adriaan van Dis

coproductie The Glasshouse (NL), The Baxter Theatre (ZA), Klein Karoo Nasionale Kunstefees (ZA), in samenwerking met Likeminds (NL).

Op 30 september 2011 vindt in Theater aan het Spui in Den Haag de première plaats van AFRIKAAPS van The Glasshouse. Catherine Henegan maakte in haar thuisland Zuid-Afrika een baanbrekende en energieke hiphopera over de ontwikkeling van het Afrikaans tot Afrikaaps.

Voor de Nederlandse versie duiken DEF P (Osdorp Posse, Beatbusters) en Akwasi Ansah (Zwart Licht, Likeminds) in de ontstaansgeschiedenis van deze taal en zoeken parallellen met het Nederlands en straattaal van nu. Adriaan van Dis, dé kenner van de Afrikaanse taal, levert een bijdrage op beeld. Naast Van Dis zullen nog meer Nederlandse prominenten hun zegje doen op beeld in deze mix van live performance en documentaire. AFRIKAAPS is te zien van 22 september t/m 15 oktober in het hele land. Zie speellijst hieronder.

AFRIKAAPS, de hiphopera laat zien hoe swingend, energiek en springlevend deze taal is. Regisseur Catherine Henegan maakte samen met de beste rappers, spoken word poets en jazzmuzikanten deze multimediale hiphopera. Met muziek, van hiphop tot jazz tot traditionele Kaapse Klopse en Goema, ondersteund door videoprojectie en interviews zetten 'Jitsvinger', 'Blaq Pearl', 'Bliksemstraal' en de rest van de Afrikaapse crew samen met Nederhoppers DEF P en Akwasi Ansah een show neer waar je onmogelijk bij stil kunt blijven zitten.

Concept en regie: Catherine Henegan Tekst en spel: Jitsvinger, Blaq Pearl, Bliksemstraal, Moenier Adams, Jethro Louw, Emile Jansen, DEF P, Akwasi Ansah Muziek: Kyle Shepherd, Shane Cooper Dramaturgie: Aryan Kaganof Vormgeving: Catherine Henegan, Jantje Geldof

Meer informatie, biografieën, foto's, trailers op www.theglasshouse.nu

Speellijst 2011 - Afrikaaps
do 22-sep Amersfoort Theater de Lieve Vrouw
vr 23-sep Amersfoort Theater de Lieve Vrouw
do 29-sep Den Haag Theater aan het Spui
vr 30-sep Den Haag Theater aan het Spui
di 4-okt Amsterdam Stadsschouwburg Amsterdam
wo 5-okt Rotterdam De Gouvernestraat
do 6-okt Utrecht Stadsschouwburg Utrecht
vr 7-okt Haarlem De Toneelschuur
zo 10-okt Amsterdam Bijlmerparktheater (optie )
za 15-okt Nijmegen LUX Theater
Première: 30 september 2011, Theater aan het Spui - www.theateraanhetspui.nl

Van Afrikaans naar Afrikaaps
In Zuid-Afrika en wereldwijd is het Afrikaans altijd ten onrechte beschouwd als de taal van de witte onderdrukker. Terwijl het eigenlijk is ontwikkeld door de oorspronkelijke bewoners en de slaven die op de Kaap werden achtergelaten door de VOC. Afrikaaps, al is het een kleine naamsverandering, staat voor de bevrijding van het stigma dat tot op heden aan de Afrikaanse taal kleeft. Afrikaaps maakt onderdeel uit van een grotere beweging in Zuid-Afrika die probeert de Afrikaanse taal terug te eisen voor iedereen. Verdieping in de Nederlandse geschiedenis en het slavernijverleden van de Kaap is daarvoor noodzakelijk.

Cape Flats
Een aantal leden van de Zuid-Afrikaanse crew komt oorspronkelijk uit de Cape Flats, een gebied in Kaapstad waar drugs en criminaliteit de overhand hebben. Sommigen hebben op jonge leeftijd al de nodige ellende meegemaakt. Desondanks staan de makers van AFRIKAAPS positief in het leven en wenden hun talenten niet alleen aan om aan hun eigen toekomst en carrière te werken. Ook zetten zij zich actief in om het leefklimaat van jongeren die in deze probleemgebieden opgroeien, te verbeteren.

AFRIKAAPS ging april 2010 in Kaapstad in première en sloeg in als een bom: 'spectacularly successful', 'exciting and engaging, funny and inexpressibly entertaining', `a slick and professional celebration, visually and artistically provocative'. Vanaf die tijd wint deze energieke, cutting-edge hiphopera de ene na de andere prijs en Award in Zuid-Afrika. Recensies en trailers op www.theglasshouse.nu

AFRIKAAPS DE DOCUMENTAIRE
De gelijknamige documentaire AFRIKAAPS, gemaakt door Dylan Valley draait over de hele wereld en zal tegelijkertijd in Nederland worden vertoond. Onlangs won AFRIKAAPS the BEST DOCUMENTARY AWARD op het South Africa's Cape Winelands Film Festival (CWFF) 2011.

The Glasshouse is een internationaal theatercollectief opgericht door schrijver/ regisseur Kees Roorda (NL) en theatermaker Catherine Henegan (ZA). The Glasshouse maakt voorstellingen die de verhalen van onze tijd vertellen. Niet uit een strakke gepolijste wereld, maar uit de rauwheid en complexiteit van het dagelijks bestaan. Dit doen ze met acteurs, filmmakers, componisten, musici, beeldend kunstenaars, dichters en rappers. Soms op locatie, dan weer binnen de muren van het theater. Naast AFRIKAAPS is dit seizoen ook de voorstelling Melk en Bloed van Kees Roorda te zien.

The Glasshouse wordt structureel ondersteund door Fonds Podiumkunsten en Gemeente Amsterdam. Afrikaaps is een coproductie van The Glasshouse (NL), The Baxter Theatre (ZA) en Klein Karoo Nasionale Kunstefees (ZA). In samenwerking met Likeminds.