Dienstenbond CNV

Nieuws


29 september 2011

Reorganisatie Omrop Fryslân

Op dinsdag 20 september jl. is er overleg geweest tussen de vakorganisaties, werkgever en OR. Aansluitend heeft een medewerkersbijeenkomst plaatsgevonden. Belangrijk voor u: de directie heeft toegezegd voor 1 december a.s. met een uitgewerkt reorganisatie plan te komen. Daarnaast willen wij graag een goed sociaal plan sluiten zodat medewerkers duidelijk weten op welke ondersteuning u vanuit het bedrijf mag rekenen mocht u onverhoopt boventallig worden.

Zeer forse ingreep
Het wegvallen van de subsidie en de oplopende kosten waren ons bekend. Echter het feit dat er 20 ft-ers moeten verdwijnen blijft een zeer forse ingreep qua aantal maar ook qua percentage. Omdat er voor 2012 een gat gaat ontstaan van EUR 650.000,- waarvoor geen dekking is, verwachten wij dat werkgever al redelijk snel afscheid wil gaan nemen van de eerste groep van medewerkers. Duidelijk is wel dat niet op 1 januari de hele groep van 20 ft-ers op de keien staat. Welke medewerkers en welke functies exact geraakt worden, is niet bekend gemaakt. Uw werkgever moet dat uitwerken in een reorganisatieplan dat zij moet voorleggen aan de OR voor advies over nut en noodzaak van de reorganisatie.

Reorganisatieplan
Als CNV media willen wij dat uw werkgever duidelijk in het reorganisatieplan opneemt hoe het bedrijf er in 2014 moet uitzien qua organisatie, mensen en middelen. Immers er lopen binnen de Omrop nu echt geen 20 ft-ers aan medewerkers rond die niets doen waardoor je de huidige programmering en het niveau van programma's kunt blijven continueren. Een dergelijk document geeft u, de OR en ons als vakbonden een handvat om in de komende jaren de reorganisatie kritisch te volgen dan wel vormt het een aanleiding om in te kunnen grijpen als het mis dreigt te gaan. Daarmee dwing je de werkgever inzicht te verschaffen en kun je als OR ook beter beoordelen of wat de directie wil qua bemensing en programmering wel reëel is. Het is dus zaak om jullie OR leden goed te ondersteunen.

Sociaal Plan
Als CNV Media vinden we dat er een sociaal plan moet komen dat marktconform moet zijn. Daarbij kijken we sterk naar de sociaal plannen die we bij de landelijke publieke omroepen en ook bij regionale omroepen al hebben afgesloten. Het is de bedoeling dat we medio oktober aanstaande daarover gaan overleggen met uw werkgever. Uiteraard houden we u hiervan op de hoogte zoals u ons ook op de hoogte blijft houden in de komende tijd. Immers u bent de bond en uiteindelijk beslist u als lid of de sociaal plan afspraken voor jullie als medewerkers van Omrop Frysân aanvaardbaar zijn.
Voor de medewerkers die afgelopen dinsdag verhinderd waren: We hebben uitgebreid stilgestaan bij de bepaling van de ontslagvolgorde volgens het afspiegelingsbeginsel,
het verschil tussen de oude en de nieuwe kantonrechtersformule en het feit dat er nog steeds mensen niet lid zijn van een vakbond en dat nu echt wel tijd wordt om je aan te sluiten niet alleen vanwege de juridische bijstand maar ook uit solidariteit.

Het afspiegelingsbeginsel
In beginsel is het voor het bepalen van de ontslagkeuze bij het vervallen van arbeidsplaatsen binnen een categorie uitwisselbare functies het afspiegelingsbeginsel van toepassing. Afspiegelen impliceert dat aan de hand van een indeling in leeftijdsgroepen (15-24,
25-34, 35-44, 45-54 en 55 jaar en ouder) bepaald wordt in welke volgorde werknemers voor ontslag in aanmerking komen. Afwijking van dit beginsel is slechts in geringe mate mogelijk. Op grond van het Ontslagbesluit kunnen bepaalde werknemers worden uitgezonderd van de toepassing van het afspiegelingsbeginsel (artikel 4.2 lid 4) op grond van het `onmisbaarheidscriterium'. Dit criterium is echter restrictief geformuleerd en wordt ook zo toegepast.

We doen het samen
Als CNV Media hebben we de contacten met uw werkgever, uw OR, andere vakbonden, hun leden en onze eigen leden. Daarnaast bezitten we goede expertise op het gebied van reorganisaties en specialistische juridische kennis. Maak daar als (toekomstig) lid dan ook gebruik van. De komende drie jaar gaat er veel gebeuren. Ook onderling kunnen er daardoor de nodige spanningen ontstaan. Wij willen u daarbij ondersteunen. Schroom dan ook niet om contact op te nemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer
0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@remove-this.cnvdibo.nl Of maak een afspraak met hem op ons regiokantoor te Drachten als u dat prettiger vindt.