Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 september 2011

Archeologische resten zichtbaar in bestrating Paardenmarkt

Gemeente Alkmaar heeft een ontwerp gemaakt voor de bestrating van de Paardenmarkt waarin de archeologische resten worden weergegeven. In de bestrating is een deel van de begraafplaats met daarin de contouren van 20 graven weergegeven. Speciale aandacht gaat uit naar de twee massagraven en het lijksilhouet uit de prehistorie. Hiervoor zijn natuurstenen herdenkplaten ontworpen. Tot deze platen gereed zijn, worden de plaatsen weergegeven met zwarte klinkers.

Daarnaast is ook de weg en monsterbaan afgebeeld waar de Paardenmarkt zijn huidige naam aan ontleent. De paarden die gekeurd moesten worden, liepen over deze monsterbaan. De gevonden waterputten en muur - horend bij het Minderbroederklooster - zijn ook terug te zien in het ontwerp.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot dinsdag 15 november. Wethouder Anjo van de Ven "De ontdekkingen aan de Paardenmarkt zijn van grote betekenis voor de geschiedenis van de stad. Op deze plaats ligt een groot aantal helden aan wie wij de Victorie van Alkmaar danken. Dat is iets waar we op dit prachtige plein nu ook letterlijk bij stil kunnen staan."

Archeologische opgravingen
Tijdens het onderzoek in de zomer van 2010 werd het kerkhof van het voormalige Minderbroederklooster blootgelegd met daarin 180 begravingen. Daarnaast zijn er verschillende opzienbarende ontdekkingen gedaan, zoals twee massagraven uit de tijd van de Spaanse belegering, een silhouet van een begraving uit de IJzertijd èn het grootste stuk historische bestrating dat tot op heden gevonden is in Alkmaar.

Onderzoek van skeletten
Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden is bekend geworden dat in het grootste massagraf de resten van 22 jonge mannen lagen. De mannen waren voor die tijd bijna allemaal langer dan gemiddeld en stevig gebouwd. Ook vertoonden ze sporen van geweld (recente maar ook geheelde verwondingen) en sporen van zwaar fysieke arbeid. Momenteel onderzoekt de Universiteit van Leiden of de mannen uit de regio afkomstig waren of dat zij van elders kwamen. In het kleine massagraf zijn de resten gevonden van 9 personen onder wie een vrouw en een kind.



Gemeente Alkmaar