Ingezonden persbericht


Introductielezing Hovo Alkmaar ; De Stad als Statement

Ruimtelijke ordening en architectuur als propaganda, met speciale aandacht voor Rome

Vrijdag 30 september om 14.30 uur: Rabobankzaal Inholland Alkmaar

Aan de introductielezing zijn geen kosten verbonden en wordt aan alle cursisten en ex-cursisten aangeboden. Hovo Alkmaar beoogt hiermee het bijeenzijn en gezamenlijk aanhoren van een college door alle cursisten. Tevens wordt informatie verschaft en is er gelegenheid tot discussie over Hovo Alkmaar.

Programma
14.30 uur Inloop met koffie en thee
15.00 uur Introductie colleges Hovo Alkmaar door Piet Schilte (Voorzitter) 15.10 uur Start Introductielezing; spreker dr. Jaap Talsma 16.00 uur Discussie
16.30 uur Sluiting

In de hoofdsteden van machtige staten zijn stedenbouw en architectuur vaak ingezet om de machtsaanspraken onder de aandacht te brengen. Indrukwekkende openbare gebouwen moesten eigen inwoners en bezoekers ervan doordringen dat de staat meetelde in de wereld. Van deze propagandistische inzet van stedenbouw en architectuur zijn vele voorbeelden te geven. In dit college zal de spreker vooral gebruikmaken van de stad Rome als voorbeeld, maar ook enige aandacht besteden aan andere steden. In Rome ziet men het gebruik van de stad voor propagandadoeleinden al in de tijd van het Romeinse keizerrijk. Daarna hebben de pausen het aanzien van de Eeuwige Stad gebruikt om pelgrims te imponeren en te doordringen van het gezag van de Kerk. Na 1870 wordt Rome 'aangekleed' als hoofdstad van het nieuwe Italië. Het propagandistisch gebruik van stad en architectuur bereikt vervolgens een hoogtepunt in de fascistische periode (1922-1944). De ontwikkelingen in oudheid, middeleeuwen en vroegmoderne tijd zullen in de lezing kort behandeld worden. Het accent zal liggen op de periode 1870-1960. De spreker zal zijn verhaal met veel beeldmateriaal aanschouwelijk maken.

Spreker dr. Jaap Talsma was tot zijn pensionering (2009) als universitair hoofddocent verbonden aan de Afdeling Geschiedenis, Archeologie en Regiostudies van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2009 geeft hij cursussen over historische onderwerpen in het kader van HOVO Alkmaar. Van 2003 tot 2007 bracht hij jaarlijks ongeveer de helft van de tijd in Rome door. In die tijd maakte hij onder meer studie van de ruimtelijke ontwikkeling en architectonische vormgeving van die stad, met name waar het de fascistische periode betreft. Tot de 30ste!