Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
107 Vragen van de heer drs. A. van Waveren
(ingekomen 30 augustus 2011
en antwoorden door het college verzonden op 30 september 2011)

In maart van dit jaar stelde de gemeenteraad de Afvalstoffennota 2011-2014 vast. Daarin werd al het tekort aan kringlooppunten in met name Leidsche Rijn gesignaleerd. Voor de overige wijken zou het ondergronds inzamelen worden geëvalueerd, op basis waarvan een 'containerisatievisie' voor de stad zou worden opgesteld.

De CDA-fractie heeft, naar aanleiding van verschillende klachten, de meldingen van volle containers in de periode januari 2010 - juni 2011 bestudeerd. De informatie van Stadswerken geeft een helder inzicht in de aard en frequentie van de meldingen én verklaart een deel van de meldingen door overmacht (bijv. sneeuwval). In deze periode zijn er in totaal 3173 meldingen geweest van volle containers, waarbij het een veilige aanname is dat lang niet alle volle containers gemeld worden. Een steekproef op een aantal locaties bevestigt het beeld dat uit de statistieken naar voren komt. In 767 gevallen betrof het de plasticcontainers en 107 gevallen de GFT-containers in m.n. Leidsche Rijn. Deze meldingen zijn ontstaan door invoering van nieuw beleid (plastic) of het afbouwen van oud beleid (GFT) en laten wij dus bij deze vragen buiten beschouwing.

De resterende 2299 meldingen betroffen respectievelijk restafval (1546), papier (507), glas (219) en textiel (27). De 'nieuwe' wijken Veldhuizen, Vleuterweide, Langerak en Het Zand-west zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de restafval-meldingen, maar ook de Schaakbuurt scoort hoog met meer dan 100 meldingen. Rivierenwijk scoort uitzonderlijk hoog met meer dan 70 meldingen voor glas- en papiercontainers. Naar individuele locaties opgesplitst zijn er - in de eerste helft van 2011 - uitschieters bij de restafval containers aan de Wiericke (Veldhuizen, meldingen op 14 verschillende dagen), Nansenlaan (Kanaleneiland, op 13 dagen), De Milan Viscontilaan (Veldhuizen, op 12 dagen), St. Pietersberg (Veldhuizen, op 10 dagen), Klifrakplantsoen (Langerak, op 9 dagen). Voor wat betreft de papier- en glasinzameling scoort de Croesestraat opvallend slecht (papier vol op 11 dagen, glas vol op 9 dagen). Of er op een aantal van deze locaties al maatregelen genomen zijn hebben wij overigens niet kunnen achterhalen.

De CDA-fractie is van mening dat het inzamelen met ondergrondse containers grote voordelen heeft, maar wel kwetsbaarder is voor slechte naleving, wanneer de gemeente onvoldoende presteert. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een container een keer vol zit, maar wanneer het te vaak gebeurt zal de motivatie van burgers voor gescheiden inzamelen ook afnemen. Dat leidt tot verdere vervuiling van de containers en de omgeving.

Zowel principieel als omwille van de kosten zou het CDA ervoor willen kiezen om het in één keer goed te regelen.

Het CDA heeft daarom de volgende vragen:

1. Wanneer mag de raad de containerisatievisie verwachten? Om een beeld te krijgen waar de komende jaren ondergrondse containers voor de inzameling worden geplaatst, wordt er naast de visie tevens een meerjarig uitvoeringsplan opgesteld. De visie en het uitvoeringsplan worden naar verwachting in de eerste helft van 2012 aan Commissie Stad en Ruimte voorgelegd.


2. Deelt het college de overtuiging van het CDA dat belangrijke elementen daarin moeten zijn: het gebruikersgemak en de 'zekerheid' dat burgers hun afval kwijt kunnen? Ja. Een van de redenen om over te stappen op ondergrondse restafval containers is o.a. het gebruiksgemak: bewoners kunnen 24 uur per etmaal, 7 dagen per week hun restafval kwijt binnen een maximum loopafstand.


3. Hoeveel meldingen per locatie vindt het college acceptabel? In de programmabegroting 2011 is als prestatie indicator opgenomen: maximaal 0,85 meldingen per ondergronds inzamelpunt. Als het totaal aantal volmeldingen over onder- en bovengrondse (rest, papier, glas en textiel) containers in de periode januari 2010 tot juni 2011 wordt vergeleken met het totale aantal van deze containers (2287), dan zijn dat gemiddeld 0,66 volmeldingen per container per jaar. Ter vergelijking, twee andere G4 steden hebben respectievelijk een gemiddelde van 0,69 en 0,63. Utrecht scoort hierin dus gemiddeld. Van de volmeldingen die binnenkomen wordt op werkdagen de desbetreffende container diezelfde dag nog extra geleegd.


4. Hoe wordt op dit moment beoordeeld wanneer er extra containers geplaatst moeten worden, of wanneer een bepaalde container vaker geleegd moet worden? Dit gebeurt na analyse van de meldingen en eigen monitoring. Hierbij wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van een volle container of dat zich een storing voordoet, bijvoorbeeld: verstopte of defecte inwerpopening waardoor het lijkt of de container vol zit. Als uit de meldingen en eigen waarnemingen blijkt dat het om een structureel probleem gaat, dan nemen wij aanvullende maatregelen zoals extra leging en extra capaciteit (extra bak of grotere bak). In het door u genoemde voorbeeld van de Croesestraat is de ledigingsfrequentie van 5 keer per week uitgebreid door deze container ook op zaterdagen te legen. Ruimte voor bijplaatsing is niet aanwezig. Als een grotere containerbak ook niet mogelijk is wordt onderzocht om aan de andere kant van de supermarkt een extra kringlooppunt met glas- en papierbakken te maken.


5. Bent u bereid een maximumnorm vast te stellen voor het aantal malen per jaar dat een container bij het ophalen vol zit? Zo nee, waarom niet? Zie svp hetgeen onder antwoord 3 is vermeld over de prestatie indicator en onder antwoord vier over de aanvullende maatregelen (hogere frequentie, extra (grote) containerbakken).


6. Bent u bereid om vooruitlopend op de containerisatievisie en het opheffen van de GFT-punten in Leidsche Rijn extra maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door de containers vaker te legen? Zo nee, waarom niet? Zoals beschreven in het antwoord op vraag 4 worden ook de locaties in Leidsche Rijn per locatie beoordeeld. Hierbij zijn hot spots vastgesteld en deze zullen de komende periode extra gemonitord worden. Waar nodig zal het aantal ledigingen worden verhoogd of extra containers bijgeplaatst worden

---- --