Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

28 september 2011

Herman Wijffels start met tiental economen Sustainable Finance Lab

'Financiële sector moet fundamenteel anders functioneren'

De financiële sector, de overheid en toezichthouders moeten meer werk maken van het stellen van fundamentele vragen en zoeken naar langere termijn oplossingen. Dat is de gedachte van een aantal initiatiefnemers onder leiding van Herman Wijffels van Universiteit Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute, om het Sustainable Finance Lab op te richten. Hierin bespreekt een tiental economen de huidige situatie en mogelijke oplossingen voor een robuuste, duurzame financiële sector. Het Sustainable Finance Lab start met een eerste bijeenkomst op 3 oktober in het Academiegebouw te Utrecht.

De financiële sector is de laatste decennia in toenemende mate maatschappelijk disfunctioneel gaan opereren. Winst op korte termijn is ten koste gegaan van de stabiliteit van de sector en van een duurzame ontwikkeling van economie en samenleving. Om die reden hebben prof. dr. Herman Wijffels en prof. dr. Klaas van Egmond van de Universiteit Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute en directievoorzitter Peter Blom van Triodos Bank het Sustainable Finance Lab opgericht.

Een tiental wetenschappers uit verschillende disciplines analyseert in dit Lab via bijeenkomsten en onderzoek de huidige situatie en draagt oplossingen bij voor een duurzamere toekomst. Streven is om te komen tot een stabiele en robuuste financiële sector die bijdraagt aan de economie zonder het leefmilieu uit te putten. Hiervoor zijn meer fundamentele veranderingen nodig dan wat nu op de maatschappelijke agenda staat.

Discussieavonden

Het Sustainable Finance Lab start op maandagavond 3 oktober a.s. de serie discussieavonden.

Het programma is als volgt:


1. Maandag 3 oktober

Naar een dienstbare financiële sector

prof. dr. Herman Wijffels, prof. dr. Arnoud Boot en Peter Blom, Triodos Bank


2. Maandag 10 oktober

De financiële professionals: hoeder van de klant?

prof. dr. Irene van Staveren en prof. dr. Esther-Mirjam Sent


3. Maandag 31 oktober

Banken: private hoeders van het publiek belang

prof. dr. Hans Schenk en prof. dr. Harald Benink


4. Maandag 7 november

Geld en Schuld

prof. dr. Arjo Klamer en prof. dr. Ewald Engelen


5. Donderdag 24 november

Lessen en vragen voor de toekomst

prof. dr. Herman Wijffels en prof. ir. Klaas van Egmond

De bijeenkomsten vinden plaats in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 in Utrecht en beginnen om 20.00 uur.

Leden van het Sustainable Finance Lab zijn: Harald Benink, Peter Blom, Arnoud Boot, Klaas van Egmond, Ewald Engelen, Arjo Klamer, Mark Sanders, Hans Schenk, Esther-Mirjam Sent, Irene van Staveren, Rens van Tilburg en Herman Wijffels (voorzitter).