Algemene Rekenkamer: Besteding spoorbudgetten door ProRail

Persbericht van Algemene Rekenkamer

Aankondiging publicatie van de Algemene Rekenkamer onderzoek Besteding spoorbudgetten door ProRail

De Algemene Rekenkamer publiceert op maandag 3 oktober 2011 om 12.00 uur het onderzoeksrapport Besteding spoorbudgetten door ProRail. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer.

In dit onderzoek wordt de vraag beantwoord in hoeverre de budgetten van de rijksoverheid voor onderhoud, vervanging en uitbreiding van het spoor volgens planning en aan de afgesproken doelen is besteed. Wanneer dat niet het geval is geweest, is onderzocht wat daarvoor de redenen waren. De Algemene Rekenkamer heeft verder gericht onderzoek gedaan naar drie grote projecten: BB21 (Beter Benutten), Mistral en HP2F. Dit betreft projecten voor het (voorbereiden van het) vergroten van de veiligheid op het spoor, invoering van het elektronisch beveiligingssysteem ERTMS respectievelijk verbeteren van de betrouwbaarheid van het spoor. Voor dit onderzoek is de periode 2005-2010 onderzocht. De rol van de minister van Infrastructuur en Milieu (voorheen Verkeer en Waterstaat) is in dit onderzoek betrokken, net als de informatievoorziening aan de Tweede Kamer. In dit onderzoek worden conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan. De Tweede Kamer heeft een tijdelijke commissie in het leven geroepen om de situatie op het spoor te onderzoeken. Deze commissie gebruikt het Rekenkameronderzoek voor dit parlementair onderzoek. Dat moet in januari 2012 afgerond zijn.

De Algemene Rekenkamer geeft op 3 oktober een persbericht uit over dit onderzoek.

Embargo-exemplaren
Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) zijn voor de pers op aanvraag te krijgen op maandag 3 oktober 2011 om 9.00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 3 oktober 2011 om 12.00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.




Razende Robot Reporter