Universiteit Leiden

3 October, with a little help fromâ¦

De 3 October-viering is dit jaar gelardeerd met veel culturele activiteit. Hieraan werkten veel Leidse universitaire medewerkers en studenten mee. Anne-Sophie Teunissen deed als masterstudent onderzoek naar de tientallen kinderboeken die over 3 October zijn geschreven, promovenda Marianne Eekhout naar 3 Octoberrelieken uit de 17e en 18e eeuw.

Stage

De hutspotketel, deel van de vaste collectie van Museum De Lakenhal.

De hutspotketel, deel van de vaste collectie van Museum De Lakenhal.

Teunissen, inmiddels afgestudeerd, kwam met medemasterstudent geschiedenis Leon Geutjes belandden als stagiair bij de Lakenhal. Dit gebeurde naar aanleiding van het college Traditions en Festivities van wijlen dr. Thera Wijsenbeek, overgenomen door prof.dr. Leo Lucassen. De Lakenhal had het idee opgevat om een tentoonstelling te wijden aan de 3 Octoberviering. Beide studenten deden onder conservator Geschiedenis van Leiden, Jori Zijlmans onderzoek naar voorwerpen die voor opname in de tentoonstelling in aanmerking kwamen. Geutjes richtte zich op wapens, Teunissen op kinderboeken over 3 October. âDat zijn er wel dertig, sinds de tweede helft van de 19e eeuwâ vertelt ze. âOok van recente datum.â

Voorwerpen inleveren

Het Onzet van Leiden in 1574.

Het Onzet van Leiden in 1574.

Teunissen: âIk voerde ook een project uit waarbij mensen 3 Octobervoorwerpen konden inleveren, met eventueel het bijbehorende verhaal. Ik heb drie inzameldagen georganiseerd in 2010 en 2011. Daar kwamen zeventig mensen op af. Een aantal voorwerpen is te zien op de tentoonstelling.â Tijdens hun afstuderen en daarna bleven de studenten bij de Lakenhal werken om te helpen bij de inrichting van de tentoonstelling die met ingang van 30 september is te zien.

Verzamelingen

Marianne Eekhout, MA, onderzoekt 3 Octoberrelieken, objecten die mensen hebben bewaard als herinnering aan de belegering. Ze doet dat als onderdeel van haar veel ruimere promotieonderzoek naar verzamelingen in Nederlandse en Belgische steden â vaak te vinden in stedelijke musea - die aan een bepaalde gebeurtenis zijn gekoppeld.

Middenklasse

Dit jaar met 3 October niet alleen 'fun' maar ook veel cultuur.

Dit jaar met 3 October niet alleen 'fun' maar ook veel cultuur.

Het bewaren gebeurde onder andere door particulieren uit de middenklasse, een laag van de bevolking die onder historici nooit zoveel aandacht heeft gehad als onderdeel van de stedelijke herinneringscultuur. Eekhouts bijzondere belangstelling gaat uit naar kanonskogels. Vooral omdat daar vaak een verhaal aan kleeft. âWaar of niet waar, dat doet er eigenlijk niet zo toeâ, zegt ze. âEr zijn op heel veel plaatsen kogels ingemetseld: in kerken, in muren in huizen, in stadsmuren. In Leiden was dat ook het geval, in een huis. Maar het huis staat er niet meer en de enige foto is ook zoek. Niet zelden gaat het verhaal dat de kogel iemand heeft geraakt zonder de persoon te verwonden: een wonder⦠Helaas zijn er veel verhalen waarvan de kogel kwijt is en omgekeerd, de kogel is er nog wel, maar welk verhaal hoorde daarbij?

Rol in de familie

Kogels zijn voor Eekhout interessant omdat het mensen aan een gebeurtenis verbond, liefst aan de overwinnaar van een strijd. Men ging zich door een gevonden kogel te bewaren identificeren met de gebeurtenis, er status aan ontlenen: ik was erbij, ik stel iets voor. Soms werd een reliek testamentair overgeërfd en ging deze een belangrijke rol in de familie spelen. Zoals de Leidse hutspotketel die Gijsbert Schaeck na het Leids ontzet in de Lammenschans vond en die heel lang in de familie bleef. Te zien in de Lakenhal.

Universitaire betrokkenheid bij 3 October:


* Aan de tentoonstelling âVrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011â (30/9/2011-08/01/2012) 8 januari 2012) werkten onder meer de studenten Leon Geutjes Anne-Sophie Teunissen mee (zie hoofdtekst).
* Een groep geschiedenisstudenten deed onderzoek naar de beleving van 3 October. Op de tentoonstelling zijn videobeelden te zien die zij van de interviews maakten.Â

* Henk den Heijer, hoogleraar Zeegeschiedenis, deed met een groep studenten onderzoek naar de logistiek van het Leids ontzet. De animatie die zij maakten op grond van het Lancaert wandtapijt in de Lakenhal waarop het Leids Ontzet is afgebeeld, maakt deel uit van de vaste museumcollectie.

* De onderzoeksgroep van prof.dr. Judith Pollmann leverde een bijdrage vanuit haar VICI-project Tales of the Revolt. Memory, oblivion and identity in the Low Countries, 1566-1700 .
* Promovenda Marianne Eekhout verrichte aanvullend onderzoek naar degenen die 'relieken' van het beleg en ontzet verzamelden (zie hiervoor).

* Pollmann, Eekhout en Cleveringahoogleraar Hans Blom hadden zitting in de Adviesraad voor de tentoonstelling en dachten mee over de opdracht aan Erwin Olaf (in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek).

* Blom en historicus dr. Dennis Bos waren mederedacteur van het boek Belaagd en belegerd door de eeuwen heen, over beroemde belegeringen, dat ter gelegenheid van het lustrum van de 3 October Vereeniging is verschenen. Op een enkele uitzondering na is het boek samengesteld en geschreven door Leidse historici.
* Vier medewerkers verzorgen, samen met conservator Geschiedenis Jori Zijlmans van de Lakenhal, de komende maanden een lezingenreeks voor Studium Generale over de geschiedenis en viering van het Leids Ontzet. Start op 15 november.