Vrije Universiteit Amsterdam

De tweede generatie van Turkse afkomst in West-Europa en hun relatievorming


* Startdatum: 03-10-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Union formation and partner choice of the second generation of Turkish origin in Europe. The influence of third parties and institutional context


* Spreker: D. Huschek


* Promotor: prof.dr. A.C. Liefbroer prof.dr. H.A.G. de Valk


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Tweede generatie Turken in West-Europa verschillen van de autochtone bevolking. Ze trouwen bijvoorbeeld eerder en vaker, wonen minder vaak ongehuwd samen, hebben traditionelere sekserolpatronen en een grote deel trouwt met een huwelijksmigrant uit Turkije. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Doreen Huschek. Binnen de tweede generatie bestaan wel duidelijke verschillen. Deels komt dit door normen en waarden van de ouders, maar ook contacten buiten hun herkomstgroep zoals vrienden en de etnische samenstelling van scholen. Bovendien onderstrepen verschillen tussen landen met betrekking tot relatievorming de invloed van structurele factoren, bijvoorbeeld migratie- en integratiebeleid maar ook voorzieningen van de verzorgingsstaat.

Een groot deel van de jongere leeftijdsgroepen in Europese populaties bestaat uit kinderen van migranten. In Nederland bestaat bijvoorbeeld 40% van de bevolking onder 15 jaar uit tweede generatie migranten en in steden loopt dit op tot 60%. De tweede generatie bereikt steeds meer de volwassen leeftijd. Er is echter nog niet veel bekend over hoe ze hun leven vormgeven, niet alleen op het gebied van school en werk, maar ook op het gebied van hun familieleven. Dit is interessant omdat kinderen van migranten manoeuvreren tussen verschillende normen en waarden over partnerkeuze: de ideeën uit het land van herkomst van hun ouders en die uit het land waarin zij geboren zijn.

Het proefschrift van Huschek concentreert zich op tweede generatie Turken die in 13 steden in 7 landen wonen: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en Zwitserland. Zij analyseerde verschillende aspecten van hun relatievorming in een vergelijkend perspectief. Zo kreeg zij een duidelijker beeld van de manier waarop de tweede generatie keuzes maakt in dit domein van hun levensloop en welke rol structurele factoren daarbij spelen.

Huschek voerde het promotieonderzoek uit aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam