Vitens


Vitens opent unieke locatie voor drinkwateronderzoek

Utrecht, 30 september 2011 - Op maandag 3 oktober opent Vitens bij drinkwaterproductiebedrijf Noardburgum een unieke locatie voor drinkwateronderzoek. Op deze demosite ontwikkelt en test het drinkwaterbedrijf nieuwe zuiveringstechnieken voor drinkwaterbereiding en biedt het andere bedrijven de gelegenheid er te experimenteren met drinkwaterinnovaties. De beste watertechnologen van Vitens adviseren en ondersteunen hierbij.

Innovatieplatform
Op de nieuwe demosite gaat Vitens nieuwe zuiveringstechnieken voor de drinkwaterbereiding ontwikkelen en testen. Bovendien stelt Vitens de ruimte tegen vergoeding beschikbaar aan bedrijven en onderzoekers buiten Vitens om hun eigen technologie door te ontwikkelen. Watertechnologen kunnen ondersteunen en adviseren bij de onderzoeken. Door kennisdeling samenwerking met partners, zoals collega-waterbedrijven, onderzoeksinstellingen en scholen, ontstaat een open innovatieplatform. Rik van Terwisga, voorzitter directie Vitens: "Met dit platform faciliteren we niet alleen de verbetering en ontwikkeling van nieuwe watertechnologie, maar stimuleren we ook de economische bedrijvigheid in het noorden en proberen we Nederland als watertechnologieland steviger op de kaart zetten."

Water, lucht en stroom
De demosite is een geïsoleerde hal van 350m2 met aansluitingen voor een verschillende soorten water: zoet grondwater uit twee verschillende wingebieden, oppervlaktewater uit het Bergumermeer, brak grondwater en het spoelwater uit ons productiebedrijf Noardburgum. De ruimte beschikt verder over aansluitingen voor (kracht)stroom, een persluchtcircuit, breedband internetaansluitingen en aan- en afvoer voor schoon en vuil water. Er is een aparte ruimte om meer eenvoudige proefjes te doen, zoals bekerglastesten voor coagulant dosering. Verder is Vitens' moderne drinkwaterlaboratorium in Leeuwarden beschikbaar om analyses uit te laten voeren.

Een deel van het onderzoek zal door Vitens zelf worden uitgevoerd. Daarnaast is het ook mogelijk om een deel van de site te huren om zelf onderzoek te doen. Vitens kan hierbij assisteren in de vorm van het leveren van operators voor de pilots, het beschikbaar stellen van chemicaliën en uitvoeren van analyses. Zelfs het volledig uitvoeren van het onderzoek behoort tot de mogelijkheden. Voor vertrouwelijk onderzoek is het ook mogelijk om de uitvoering te laten plaatsvinden in een afgesloten container die tegen de demosite wordt aangeschoven. Kortom: alle randvoorwaarden voor ontwikkeling en onderzoek zijn al aanwezig, waardoor men snel aan de slag kan.

Officiële opening
De opening van de demosite vindt plaats op maandag 3 oktober om 20:30 tijdens het congres van topinstituut voor watertechnologie Wetsus. Futuroloog Paul Ostendorf neemt de aanwezigen mee naar de toekomst van wetenschap en techniek. Daarna zal Commissaris der Koningin John Jorritsma de demosite samen met Vitens-directeur Rik van Terwisga officieel openen.

Op zaterdag 1 oktober is zowel het drinkwaterproductiebedrijf als de demosite in Noardburgum geopend voor publiek.

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.