Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


hervat

Baggerwerk Fort Blauwkapel maandag weer hervat

Aanstaande maandag wordt het baggerwerk in de fortgracht van Fort Blauwkapel weer hervat. De diepere delen (zie kaart (pdf) ) worden hierbij vooralsnog vermeden. De gemeente Utrecht zette woensdag het werk stil na de vondst van een vliegtuigbom. Die bleek onschadelijk, constateerde de Explosieven Opruimings Dienst, omdat deze niet op scherp was gesteld.

Onderzoeken door gecertificeerde bedrijven

Voorafgaand aan de baggerwerkzaamheden hebben gemeente en waterschap onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van explosieven. Fortgrachten zijn bekende risicolocaties. Bekend is dat in de Tweede Wereldoorlog munitie is gedumpt in diverse fortgrachten rondom Utrecht.

Twee bedrijven hebben de bagger in de fortgracht van Blauwkapel onderzocht. Beide bedrijven zijn BRL-OCE-gecertificeerd. BRL-OCE staat voor Beoordelings Richtlijn Opsporing Conventionele Explosieven.

Twee onderzoeken

In het eerste onderzoek is alleen gezocht naar groot-kalibermunitie (o.a. bommen) door het bedrijf Saricon; hierbij werd niets aangetroffen. Het onderzoek bestond uit historisch archiefonderzoek en detectieonderzoek, aangevuld met inspectie door duikers.

In het tweede onderzoek, uitgevoerd door het bedrijf T&A Survey, is gekeken naar midden- en klein-kalibermunitie (handgranaten, kogels e.d.). Daarbij is eerst het bovenste gedeelte van de bagger verwijderd tot vijftig centimeter boven de vaste bodem. Na deze baggerslag heeft nog een detectieonderzoek plaatsgevonden, waarna een duikploeg nogmaals heeft geïnspecteerd. Bij dit tweede onderzoek is alleen één lege huls gevonden. In de fortgracht zijn echter vier diepe putten van zo'n 5,5 meter diepte aanwezig. Hier is alleen de bovenste laag bagger weggehaald. Het detectieonderzoek werd daar bemoeilijkt door de dikke laag bagger van 2,5 meter in de diepe putten. In één van deze putten lag, op 5,5 meter beneden het waterpeil, de woensdag gevonden vliegtuigbom, een Duitse SC250.

Op basis van beide onderzoeken is destijds besloten om geen extra maatregelen te treffen bij het baggeren. Echter, er is nooit met 100% zekerheid te garanderen dat er geen explosieven aanwezig zijn. De aannemer is daarom geïnstrueerd hoe te handelen wanneer onverhoopt toch een explosief aangetroffen wordt.

Maandag wordt werk hervat

Maandag hervat baggerbedrijf Dosco het werk. In de diepe delen wordt voorlopig niet gebaggerd, tot na onderzoek duidelijk is vastgesteld of aanvullende maatregelen bij het baggerwerk noodzakelijk zijn.

Samenwerking gemeente en waterschap bij het baggeren

De oostelijke helft van de fortgracht van Blauwkapel is eigendom van de gemeente Utrecht. De westelijke helft is eigendom van De Stichtse Rijnlanden. De westelijke helft is al helemaal gebaggerd. De gemeente is opdrachtgever voor het baggeren van de oostelijke helft. Dit heeft er ook mee te maken dat -bij het vermoeden van munitie- de gemeente verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid en vanuit die hoedanigheid het opdrachtgeverschap moet vervullen. Vanwege de ervaring van het waterschap met baggerwerkzaamheden is het waterschap directievoerder van het baggerwerk.