Groen!

Kleuters screenen is absurd voorstel

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 2 oktober 2011 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

De voorstellen voor de aanpak van de knelpuntenberoepen die Fons Leroy dit weekend deed lijken pure improvisatie. Het is compleet absurd hoe hij zelfs kleuters zou willen screenen in functie van de arbeidsmarkt. De VDAB presenteerde eind 2010 een actieplan voor de aanpak van de knelpuntenberoepen. Via een snellere heroriëntatie van werkzoekenden, een nauwere opvolging van vijftigplussers en attitudetraining voor werklozen wou de VDAB toen de lijst met moeilijk invulbare beroepen aanzienlijk inkorten. Een eerste evaluatie van dit actieplan volgt tegen het einde van dit jaar.

Groen!fractievoorzitter Filip Watteeuw: " De nieuwe voorstellen van Leroy zijn pure improvisatie. Dat dit gebeurt enkele maanden voor de evaluatie van het VDAB-actieplan komt vreemd over. Blijkbaar heeft Leroy geen vertrouwen in de eigen aanpak van de VDAB." Leroy kiest met zijn oplossingen duidelijk voor de controverse. Het is opvallend hoe hij zich - weg van de eigen verantwoordelijkheden en instrumenten van de VDAB - vooral richt naar het onderwijs. Leroy zou beter de evaluatie van zijn eigen actieplan afwachten. Watteeuw vraagt zich af of Leroy met zijn voorstellen iets wil maskeren.

Fons Leroy wil zich in functie van de arbeidsmarkt zelfs al richten op kleuters. Hij stelt dat zelfs kleuterleiders aan de slag moeten met de arbeidsmarkt in het achterhoofd.
Groen!volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman: "Kleuters screenen in functie van de arbeidsmarkt is totaal absurd. Groen! pleit net voor een uitstel van studiekeuze in het secundair omdat zelfs twaalf jaar te vroeg is om te kiezen. Kinderen moeten zich gewoon ten volle als persoon kunnen ontwikkelen, in alle facetten. En wat als de arbeidsmarkt nog krapper wordt? Moeten we dan al baby's gaan onderzoeken op hun competenties? Je zet de deur dan verder open voor sociale selectie." De ontwikkeling van kinderen is veel breder en rijker dan hun latere positie op de arbeidsmarkt. Leroy verengt het onderwijs tot een toeleverancier van arbeidskrachten.

Leroy mag, als topman van de VDAB, gerust gewaagde voorstellen doen en over het muurtje van de arbeidsmarkt kijken. Maar de arbeidsmarktdoelen zomaar kritiekloos exporteren naar andere maatschappelijke domeinen is totaal fout. Er wachten Leroy nog meer dan voldoende arbeidsmarktthema's om kritisch te bevragen en voorstellen over te formuleren. Misschien moet hij zijn licht maar eens laten schijnen over de steeds verdergaande professionalisering van de zorg (wat dan weer leidt tot knelpuntberoepen in de zorg), de moeilijke combinatie arbeid en gezin en de kwetsbare positie van kansengroepen.

Filip Watteeuw en Elisabeth Meuleman zullen respectievelijk minister Muyters en minister Smet ondervragen over de uitspraken van Fons Leroy.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=276556572364194&href=http%3A %2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-kleuters-screenen-is-absurd- voorstel_2342.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true &action=recommend&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Filip Watteeuw