Nieuwe NBBU-CAO biedt oplossing voor vergrijzing

Persbericht van NBBU

De NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen) heeft een unieke CAO-afspraak gemaakt om langer doorwerken na AOW-leeftijd makkelijker te maken. Vanaf 1 januari volgend jaar kunnen vaste medewerkers in de uitzendbranche na hun 65e onbeperkt contracten voor bepaalde tijd aangaan.

De CAO-afspraak loopt vooruit op de wens van minister Kamp (Sociale Zaken) voor een 'lichter arbeidsrechtelijk regime' voor mensen die willen doorwerken nadat ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Met de nieuwe regeling hoopt de NBBU dat 65-plussers die langer willen werken ook daadwerkelijk langer aan de slag blijven.
De 65-plus bepaling is vastgelegd in een principeakkoord over een nieuwe NBBU-CAO voor vaste medewerkers in de uitzendbranche, die de NBBU en de vakbond LBV hebben bereikt. De NBBU-CAO voor uitzendkrachten kent al een dergelijke regeling voor uitzendkrachten na hun 65e jaar.

Meer binding door betrokkenheid
Bij de totstandkoming van de nieuwe CAO voor vaste medewerkers is rekening gehouden met de arbeidsmarktontwikkelingen, zoals de vergrijzing en ontgroening, werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt en 'Het nieuwe werken'. Mede daarom is gekozen voor het hoofdthema 'Meer binding door betrokkenheid'.
Zo zijn in de CAO specifieke afspraken gemaakt om bij doelgroepen met afstand tot de arbeidsmarkt een hogere arbeidsdeelname te bevorderen. Daarnaast is afgesproken dat de NBBU het scholen van medewerkers extra zal stimuleren. De werkgeversorganisatie is al actief op dit onderwerp via het project Excelleren in de Uitzendbranche, waarbij uitzendorganisaties kosteloos scholingsadvies krijgen.

"Met deze CAO maken we onze branche nog aantrekkelijker", zegt NBBU-voorzitter Bart Jeroen Croll. "We versterken de binding van onze vaste medewerkers en maken het makkelijker om werk te bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt."

Resultaatgericht belonen
In de nieuwe CAO wordt het mogelijk om op basis van vooraf gemaakte afspraken resultaatgericht te belonen. Het automatisme van loonsverhoging door een langer dienstverband is daarmee deels weggenomen. Tegelijkertijd worden medewerkers die blijven beloond met extra vakantiedagen naarmate het dienstverband langer wordt.

De CAO heeft een looptijd van 3 jaar vanaf 1 januari 2012 tot en met 31 december 2014. De 6.000 vaste medewerkers die bij een NBBU-onderneming werken, krijgen per 1 januari 2012 een loonsverhoging van 1,5 procent. De winstafhankelijke eindejaarsuitkering is verhoogd van 2 naar 2,5 procent. De pensioenregeling is substantieel verbeterd en kent nu een netto leeftijdsafhankelijke staffel.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
https://www.nbbu.nl/nieuwsbericht/nieuwe-nbbu-cao-biedt-oplossing-voor- vergrijzing



Razende Robot Reporter