Gemeente Smallingerland


Beschoeiing Hooidammen

Oude damwanden worden vervangen.

De damwanden bij Hooidammen zijn zo'n jaar of 40 oud en al geruime tijd aan vervanging toe. Het afgelopen seizoen moesten van een bepaald traject de passanten-aanlegplaatsen zelfs gesloten worden, omdat aanleggen en op de wal stappen gewoon niet meer veilig was. De gemeente stelt nu ruim een half miljoen euro beschikbaar om nieuwe beschoeiing te plaatsen.
Dat de damwanden vervangen moesten worden, wisten we al een aantal jaren, maar het was niet helemaal duidelijk wie nu eigenlijk onderhoudsplichtig was: provincie, waterschap of gemeente. Uiteindelijk is nu besloten dat de gemeente als eigenaar van de grond het meeste belang heeft bij de beschoeiing. De gemeente gaat nieuwe damwanden plaatsen van FSC gecertificeerd hardhout (hout met een milieukeurmerk). De voorlopige planning is om dit voor het volgende vaarseizoen te doen, zodat in de zomer van 2012 de bootjes weer als vanouds kunnen aanleggen op deze populaire plek.
Voorlopig, want een deel van de oever is eigendom van de gemeente Boarnsterhim. Het zou efficiënt zijn om de beide gedeelten tegelijkertijd aan te pakken en daarom proberen we de planningen op elkaar te laten aansluiten, maar of dat lukt is nog niet bekend. Mogelijk kan ten gevolge van de afstemming de planning met een half jaar uitlopen.