Ingezonden persbericht


Parkstadgemeenten stellen regioarcheloog aan

Historisch Goud huisvest nieuwe archeoloog in Thermencomplex

Vanaf 1 oktober stellen de acht Parkstad Limburggemeenten een regioarcheoloog aan. Deze aanstelling komt voort uit het voornemen van deze gemeenten om hun werkzaamheden en uitvoering van wettelijke taken op het gebied van archeologie te bundelen. De functie van regioarcheoloog wordt ingevuld door Hilde Vanneste. Zij zal werkzaam zijn vanuit het erfgoedbedrijf Historisch Goud op de locatie Thermenmuseum Heerlen.

Parkstadarcheoloog

Volgens de Wet op de Archeologische Monumentenzorg hebben gemeenten nadrukkelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden op het gebied van archeologie. De praktijk wijst echter uit dat gemeenten vaak niet de capaciteit en de kennis in huis hebben om archeologisch beleid vorm en inhoud te geven. De Parkstad Limburggemeenten stellen daarom gezamenlijk een regioarcheoloog aan die de gemeenten zal helpen om deze rol te vervullen. Twee andere redenen voor de gezamenlijke aanstelling zijn het feit dat archeologie zich nu eenmaal niet aan gemeentegrenzen houdt en de kostenbesparende werking.

Archeologe Hilde Vanneste
Hilde Vanneste gaat vanaf 1 oktober 2011 aan de slag als regioarcheoloog. Zij studeerde archeologie aan de universiteit te Gent (B.). Na haar studie werkte zij enkele jaren als veldarcheoloog. Dit onder meer voor de stad Brugge en verschillende adviesbureaus voor archeologisch onderzoek. Tevens was zij projectleider bij opgravingsbedrijf Bilan / Fontys en bij ADC Archeoprojecten. Onlangs was zij als senior archeoloog betrokken bij de Buitenring Parkstad Limburg.

Historisch Goud
De kersverse regioarcheoloog wordt gehuisvest op de locatie Thermenmuseum in Heerlen. Het Thermenmuseum Heerlen behoort net als Kasteel Hoensbroek en Rijckheyt tot de overkoepelende erfgoedinstelling Historisch Goud. Voor deze locatie is gekozen om de onafhankelijkheid van de regioarcheoloog te versterken. Naast haar vaste werkplek in het Thermenmuseum houdt zij wekelijks spreekuur in een van de andere Parkstad Limburggemeenten.