Vereniging Milieudefensie


Shell betrokken bij schenden mensenrechten in Nigeria

Amsterdam, 3 oktober 2011 - Shell heeft de afgelopen tien jaar bijgedragen aan het schenden van mensenrechten in Nigeria door gewapende milities te contracteren, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van een internationale coalitie van non-gouvernementele organisaties, waaronder Milieudefensie. Het rapport Counting the Costs onthult hoe de stelselmatige financiering van gewapende groepen door Shell in de periode van 2000 tot 2010 heeft bijgedragen aan gewelddadige conflicten. Ook hebben door Shell ingehuurde overheidstroepen zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten van de lokale bevolking, door moord en martelingen.

Shell betaalde vorig jaar ruim 159.000 dollar aan gewapende millitanten in het dorp dorp Joinkrama 4. Ook betaalde Shell gewapende milities in Rumuekpe, dit geld werd gebruikt in een slepend gewapend conflict, dat uiteindelijk heeft geleid tot de vernietiging van het dorp in 2008 waarbij zestig mensen om het leven kwamen. Geert Ritsema van Milieudefensie: "Keer op keer zien we dat Shell zich in het explosieve Nigeria gedraagt als een olifant in een porseleinkast, met schending van mensenrechten en milieurampen tot gevolg."

Het rapport komt twee maanden nadat UNEP, het Milieubureau van de Verenigde Naties, een onderzoek naar buiten bracht waaruit blijkt dat Shell zich in haar bedrijfsvoering in het Nigeriaanse Ogoniland niet houdt aan de Nigeriaanse wet en aan milieueisen die het bedrijf zelf stelt. Ritsema: "De ernstige feiten stapelen zich op, maar een adequate reactie van Shell blijft uit." De coalitie van organisaties achter het rapport roept Shell op de banden met gewapende groepen te verbreken en de schade aan het milieu op te ruimen.

Kijk hier voor het rapport: http://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/counting-the-cost

Kijk hier voor een artikel van The Guardian over het rapport: http://www.guardian.co.uk/world/2011/oct/03/shell-accused-of-fuelling-nigeria-conflict?intcmp=239