Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Toeristische organisaties Súdwest-Fryslân werken samen

de 7 partijen ondertekenen de intentieverklaring

Op donderdag 29 september hebben de verschillende VVV- en TIP (Toeristisch Informatie Punt)-organisaties binnen de gemeente Súdwest-Fryslân een intentieverklaring ondertekend, waarmee zij aangeven zich maximaal voor onderlinge samenwerking te willen inzetten.

Daarnaast spreken zij hiermee het voornemen uit een nieuwe organisatie (vereniging) op te richten, waarin de afzonderlijke toeristische organisaties zijn vertegenwoordigd.

Verstevigen organisatie zorgt voor toename bestedingen Met het ondertekenen van de intentieverklaring is de eerste stap gezet naar een toeristische organisatie die zich enerzijds richt op de klantvraag van de toerist en anderzijds op de versterking van de belangen van de ondernemers in de zuidwesthoek. De ambitie is eenvoudig; een toename van het aantal verblijfsmomenten, het koppelen van de bestaande producten en het ontwikkelen nieuwe producten en concepten, waardoor de bestedingen van de toerist en eigen inwoners in Súdwest-Fryslân toenemen.

Zo heeft de provincie Fryslân veel geld geïnvesteerd in de Friese meren en de investeringen verschuiven nu naar bestedingen aan de wal. Dit is een uitgelezen kans voor de ondernemers om nieuwe toeristische concepten te ontwikkelen.

Een voor de hand liggende uitdaging hierbij is het organiserende vermogen van het bedrijfsleven. De klantvraag verandert en daarop zal de sector moeten gaan inspelen. In het najaar gaat de gemeente in gesprek met de recreatieve sector om de focus voor de toekomst te verkennen. De toeristische organisatie kan zich in dit proces een markante rol toe-eigenen.

Eén overkoepelende organisatie
De toeristische organisaties onderkennen het belang van optimale samenwerking op het gebied van de informatievoorziening aan toeristen en promotionele activiteiten, zoals het uitbrengen van een regiogids. Met de ondertekening kunnen de partijen nu echt aan de slag met de opbouw van een eenduidige overkoepelende organisatie. De structuur is dusdanig van opzet dat de huidige organisaties zelfstandig blijven acteren en hun regiospecifieke producten blijven verkopen. De overkoepelende toeristische organisatie borgt de relatie tussen de zeven gebieden.

Slagvaardig en doelmatig
Wethouder Offinga, portefeuillehouder Recreatie en Toerisme van de gemeente Súdwest- Fryslân, is verheugd dat de verschillende organisaties hun intentie tot samenwerking nu op deze manier hebben bevestigd. "We praten over zeven zeer sterke besturen met hun eigen opvattingen en ideeën. Ik heb veel waardering voor hun bereidwilligheid om over hun eigen grenzen te kijken en het belang van samenwerken te onderschrijven. Het is nu aan het nieuwe bestuur om met voortvarendheid te komen tot een heldere visie om op die manier een slagvaardige en doelmatige organisatie te realiseren."