Hoogheemraadschap Delfland


Nieuwe stuw Oorberlaan in den Haag

Delfland start met de werkzaamheden om een stuw aan de Oorberlaan in Den Haag te vervangen. Deze stuw regelt het waterpeil tussen de Oostmade- en Westmadepolder.

Huidige stuw aan Oorberlaan Den Haag Delfland is verantwoordelijk voor de waterhuishouding. Een van de taken die daarbij hoort, is ervoor te zorgen dat het waterpeil in sloten en vaarten op afgesproken hoogte blijft. Dit betekent dat bij neerslag het teveel aan water wordt afgevoerd, terwijl in droge periodes juist water wordt binnengelaten. Zo wordt wateroverlast voorkomen en blijven waterkwaliteit en
-doorstroming optimaal.

Elk gebied heeft zijn eigen ideale waterpeil. Ook de Oostmadepolder en de Westmadepolder hebben elk een eigen peil. De stuw die de scheiding vormt tussen de peilen van deze polders is verouderd. Delfland heeft daarom besloten deze te vervangen door een automatische kantelstuw. Hiervan kan de hoogte flexibel en op afstand worden ingesteld. Dat stelt Delfland in staat om bij hevige regenval water in polder Westmade langer te bergen en het af te voeren wanneer de situatie het toelaat.

Om de nieuwe stuw te kunnen installeren wordt de huidige stuw afgedamd. Een tijdelijke pomp zorgt ervoor dat het water gedurende de werkzaamheden in beide polders op peil blijft. De nieuwe stuw wordt in november in gebruik genomen.