Gemeente Leusden

Asschatterkeerkade afgesloten voor honden en geheel toegankelijk voor wandelaars

De Asschatterkeerkade is geheel toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Dit maakt deel uit van de "Grebbelinie boven water" met als doel het herstel van de Grebbelinie. Met deze openstelling is het mogelijk vanaf de opgang bij de sluis aan de Hagenouwselaan via het herdenkingsmonument door te lopen naar de Asschatterweg voor een bezoek aan het Voorwerk, een verdedigingswerk aangelegd rond 1800. De Asschatterkeerkade was deels toegankelijk met aangelijnde honden maar is nu verboden gebied voor honden.

Dankzij medewerking van de lokale veehouder is het voor wandelaars mogelijk de route over de Asschatterkeerkade te vervolgen via het verdwenen stukje dijk. Daar is een loopgraaf gemaakt die de wandelaar naar de overkant leidt. Dit betekent wel dat de kade afgesloten moet zijn voor honden om het risico op besmetting van ziekten van honden naar rundvee en andersom te voorkomen. De aanwezigheid van honden brengt het risico op de ziekte Neospora (Neospora Caninum) met zich mee. Neospora is bij koeien de belangrijkste oorzaak van spontane abortus, maar ook voor honden kan de ziekte dodelijk zijn. Zonder zichtbare symptomen kunnen runderen en honden elkaar besmetten. Dieren kunnen met elkaars ontlasting in contact komen waardoor besmetting plaatsvindt. Wandelaars die het pad op de Asschatterkeerkade via het onderbroken stuk dijk vervolgen waar ook de koeien langs gaan, kunnen hondenpoep meenemen aan hun schoen en vormen zo overal een besmettingsrisico. Om koeien en honden in Leusden gezond te houden is het dus belangrijk ieder direct contact tussen beide diersoorten en hun ontlasting te voorkomen.

Overtreding van het verbod voor honden op de Asschatterkeerkade wordt beboet. Alternatieve routes voor hondenbezitters zijn onder meer langs het Valleikanaal en op de Liniedijk. Op een deel van de Liniedijk mag de hond loslopen.