Rijksoverheid

Dreigingsniveau terrorisme blijft beperkt

Nieuwsbericht | 03-10-2011

Het terroristisch dreigingsniveau voor Nederland blijft `beperkt'. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Jihadistische netwerken

De dreiging van jihadistische netwerken in Nederland is nog steeds gering. Ook de weerstand onder de Nederlandse bevolking tegen gewelddadig radicalisme en terrorisme blijft hoog. Nederlandse jihadisten of in Nederland wonende jihadisten blijven proberen om te reizen naar jihadistische strijdgebieden, maar slechts een enkeling slaagt erin het gewenste strijdgebied te bereiken en aansluiting te vinden bij jihadistische structuren.

Binnenlandse dreiging

De aanslagen in Noorwegen tonen dat de binnenlandse terroristische dreiging in westerse landen niet alleen wordt bepaald door jihadistisch terrorisme. Ook andere ideologische overtuigingen kunnen zich vertalen in terroristisch geweld. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat groepen of individuen bereid zijn om terroristisch geweld te gebruiken voor het verwezenlijken van ideeën zoals die door Anders Breivik zijn verwoord. Het kan echter niet worden uitgesloten dat zijn ideeën en daden een inspiratie kunnen zijn voor gefixeerde of verwarde eenlingen.