Rijksoverheid

Minder agressie tegen werknemers met publieke taak

Nieuwsbericht | 03-10-2011

Werknemers in beroepsgroepen als ambulancezorg, onderwijs en belastingdienst hebben minder te maken met agressie en geweld. Het percentage slachtoffers onder deze en andere werknemers met een publieke taak is gedaald van 66 procent in 2007 tot 59 procent in 2011. Het streefcijfer van 51 procent is nog niet gehaald. Het programma Veilige Publieke Taak (VPT) wordt daarom verlengd en verder aangescherpt, onder meer door de inzet op het vaker verhalen van schade op daders en door slachtoffers te stimuleren om aangifte te doen.

Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer bij de publicatie van het rapport `Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak'. Het is de derde meting in het kader van het Programma Veilige Publieke Taak.

Uit het rapport blijkt dat het percentage werknemers met een publieke taak dat de afgelopen vier jaar slachtoffer was van agressie of geweld, gemiddeld genomen is afgenomen van 66 procent in 2007, naar 65 procent in 2009 tot 59 procent in 2011. De daling betrof zeven van de vijftien onderzochte beroepsgroepen, zoals de belastingdienst (-20 procent), het voortgezet onderwijs (-14 procent), het primair onderwijs (-12 procent), de ambulancezorg (-10 procent) en de NS (-5 procent). In één beroepsgroep nam het aantal gevallen toe tussen 2007 en 2011: de sociale diensten (+8 procent).

Treinpersoneel krijgt het vaakst te maken met agressie en geweld. Ook mensen die in gevangenissen werken en gerechtsdeurwaarders zijn vaak slachtoffer van agressief gedrag. Onder alle onderzochte beroepsgroepen komt verbale agressie het vaakst voor: 57 procent van de gevallen in 2011. Daarna volgen fysieke agressie (20 procent), intimidatie (19 procent), discriminatie (12 procent) of seksuele intimidatie (7 procent).

Gemiddeld genomen namen agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak in vier jaar tijd dus af met 7 procent. Dat komt overeen met zo'n 40.000 minder slachtoffers op ruim 600.000 werknemers in de onderzochte beroepsgroepen. Het in het Programma Veilige Publieke Taak genoemde streefcijfer van gemiddeld 51 procent in 2011 is nog niet gehaald. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat niet alle werkgevers in de verschillende sectoren even ver zijn met het invoeren van maatregelen die agressie en geweld moeten beteugelen.

Het VPT-programma dat tot 2015 is verlengd, wordt dan ook verder aangescherpt. Werkgevers worden aangespoord om de schade vaker op de daders te verhalen en slachtoffers worden gestimuleerd om incidenten te melden en aangifte te doen. Het staken van de dienstverlening is in sommige gevallen een optie. Bij de voortgezette aanpak wordt ook de samenwerking tussen werkgevers, politie en Openbaar Ministerie versterkt. De maatregelen moeten ertoe leiden dat over vier jaar het aantal gevallen van agressie of geweld in alle beroepsgroepen met een kwart is afgenomen.