CNV Vakmensen


CNV Vakmensen: Sudden-death voor rij-instructeur kan écht niet

03 oktober 2011
CNV Vakmensen wil dat er op korte termijn een ingrijpende wijziging komt op de periodieke toets voor rij-instructeurs. In plaats daarvan moet er een parcours komen waarbinnen instructeurs zich blijvend kunnen verbeteren qua instructieniveau. Daar hoort ook een toets bij die recht doet aan verworven competenties.

"Als iemand z'n vak niet verstaat, moet hij/zij daarmee ophouden, of door anderen worden tegen gehouden voor de toekomst. Maar als iemand een examen verprutst kan het niet zo zijn dat hij/zij een week later werkloos is. Dat is anno 2011 ontoelaatbaar. Dan moet er gelegenheid zijn voor een reële herkansing", stelt bestuurder Dolf Polders van CNV Vakmensen.

Volgens Dolf Polders is de in 2009 ingevoerde periodieke toets op rij-instructeurs een inmiddels achterhaald principe: "Instructeurs krijgen een praktijktoets - lees een examinator op de achterbank - om hun leskwaliteiten te beoordelen. Als dat twee keer niet goed afloopt wordt de lesbevoegheid ingetrokken. Dit betekent voor menig instructeur einde broodwinning. En dit alles binnen zeven dagen na afleggen van dat gesjeesde examen. Dat is echt te gortig."

Volgens Polders wordt met deze wijze van examineren onvoldoende naar de echte competenties gekeken van de rij-instructeur in kwestie. "Die periodieke toets staat maar één lesmethode toe. Maar elk individu, elke instructeur zal zijn persoonlijke invulling geven aan het lesmateriaal. Nota bene, er is nauwelijks een dynamischer lesomgeving denkbaar dan de lesauto en de avondspits gevoegd bij het enorm diverse palet leerlingen. Het kan dus niet zo zijn dat twee examenmomenten beslissen over goed of fout."

Kaf van koren scheiden, dat was ooit de insteek die de branche zelf beoogde, met volle ondersteuning van mijn vakbond, stelt Polders. "Om het niveau van de rij-instructeurs te handhaven. Sudden death en brodeloos raken zijn daar - wat CNV Vakmensen betreft - nooit onderdeel van geweest. Wel een parcours waarbinnen instructeurs zich blijvend kunnen verbeteren qua instructieniveau. Daar hoort ook een toets bij die recht doet aan verworven competenties. Die laatste zijn helemaal 2011/12."

---