CDA


Nieuws
Veehouderij gaat veranderen
maandag 3 oktober 2011

Omschakeling ingezet van kostprijs- naar kwaliteitgestuurd

Provinciale Staten heeft 28 september op initiatief van het CDA in een motie haar zienswijze over de toekomst van de veehouderij uitgesproken. Deze zienswijze wordt aangeboden aan de Tweede Kamer die binnenkort debatteert over de uitkomsten van de maatschappelijke dialoog over megastallen.

De maatschappelijke dialoog heeft opgeleverd dat veehouderijbedrijven in het landelijk gebied thuis horen en niet gebundeld op een bedrijventerrein. Wel dient aan hogere eisen op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid, volksgezondheid en milieu te worden voldaan. De schaal van het bedrijf dient te passen bij het landschap en de cultuur in het gebied.

De Nederlandse supermarkten hebben aangegeven met de veehouderijsector afspraken te willen maken over een grootschalige verkoop van producten die aan de nog hogere eisen voldoen. CDA-er Peter van Boheemen zegt daarover: âHierdoor ontstaat afzetzekerheid voor veehouders die willen vernieuwen en zal er een omschakeling van een kostprijsgestuurde naar een kwaliteitgestuurde veehouderij gaan plaats vindenâ.

De inwoners van het landelijk gebied hebben veel zorgen over de risicoâs van de intensieve veehouderij voor hun gezondheid. Het is van het grootste belang, dat snel duidelijk wordt hoe deze risicoâs samenhangen met de schaal en de opzet van een bedrijf en welke maatregelen genomen kunnen worden om deze risicoâs tot een acceptabel niveau terug te brengen.
De Tweede Kamer houdt zich momenteel hiermee bezig. Maar mocht dit niet opschieten, dan zullen Provinciale Staten haar verantwoordelijkheid nemen en een eigen toetsingskader formuleren. In december spreken Provinciale Staten verder over de toekomst van de veehouderij in Gelderland.

Â