Gemeente Dongeradeel


Voorstel renovatie en uitbreiding kinderboerderij Dokkum

Burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel leggen de gemeenteraad een plan voor om de kinderboerderij in Dokkum te renoveren en uit te breiden met het natuurmuseum.

De kinderboerderij is in handen van Talant. Talant had al plannen voor uitbreiding en renovatie met een toevoeging van de functie natuureducatie. De kinderboerderij heeft namelijk een belangrijke educatieve en toeristische functie. Om de jaarlijkse bezoekersstroom van 30.000 personen aan te kunnen en qua activiteitenaanbod goed te kunnen bedienen, moet er verbouwd worden.

Het natuurmuseum is nu gehuisvest in een gemeentelijk pand in de binnenstad van Dokkum. In het onderhoud van het pand moet flink worden geïnvesteerd. Het college ziet toegevoegde waarde in een samenwerking tussen het natuurmuseum en Talant. De gemeenteraad wordt een eenmalige bijdrage van EUR15.000 gevraagd om de verhuizing van het museum en het activiteitenaanbod op de nieuwe locatie goed voor te bereiden. Een voorwaarde is wel dat het natuurmuseum uiteindelijk zonder gemeentelijke subsidie gaat draaien.

Na verhuizing van het natuurmuseum moet het pand in de binnenstad worden verkocht, zodat de opbrengst kan worden toegevoegd aan de algemene reserve van de gemeente. Aan de kinderboerderij zal volgens het voorstel maximaal EUR100.000 subsidie worden verstrekt, dat is 1/5 deel van de investering. De totale kosten voor de renovatie en uitbreiding van de kinderboerderij zijn ongeveer EUR528.000,-. Het bedrag moet voor een groot deel worden gedekt uit subsidies en sponsorgelden.