Gemeente Tiel


Energiebesparing door woningcorporaties SVT en SCW

De woningcorporaties SVT en SCW maken werk van energiebesparing. Op donderdag 6 oktober 2011 bezoeken de wethouders L. Verspuij en H. Driessen twee woningbouw-projecten waarbij energiebesparing centraal staat. Het werkbezoek valt samen met de ondertekening van de afspraken over energiebesparing tussen de gemeente en de twee corporaties. De gemeentebestuurders gaan in gezelschap van SVT-directeur F. Jasper en SCW-directeur H. Suijdendorp kijken in de Vogelbuurt en in de Enspijkstraat.

In de Vogelbuurt in Tiel Oost voert SVT momenteel groot onderhoud uit aan 117 huizen. Het groot onderhoud wordt uitgevoerd zowel aan de binnenzijde als aan de buitenschil van de woningen. Energiebesparing speelt een belangrijke rol in dit project. Bij 90 woningen wordt een intensieve onderhoudsingreep gedaan waarbij de daken en gevelpuien geheel worden vernieuwd en geïsoleerd. Daarnaast worden de gevels en vloeren geïsoleerd en een Hoog Rendement c.v. ketel aangebracht. Deze 90 woningen gaan van een gemiddeld E-label naar een gemiddeld B-label. Bij de overige 27 woningen in het plan worden de daken, gevels en vloeren geïsoleerd en wordt, indien nog niet aanwezig, een Hoog Rendement c.v. ketel aangebracht. Door de ingrepen gaan deze 27 woningen van een gemiddeld E-label naar een C/D label. In de komende jaren wordt bij deze 27 woningen nog HR++ glas geplaatst waarbij deze woningen dan naar een gemiddeld B-label gaan. Bewoners krijgen door deze onderhoud- en energie ingrepen een comfortabeler huis met een lagere energierekening. De totale CO2 reductie op jaarbasis bedraagt ongeveer 180.000 kg.

In de Enspijkstraat heeft SCW in 2010 in nauwe samenspraak met de huurders maatregelen als dak-, vloer- en gevelisolatie, HR++-glas en kierdichting uitgevoerd. De energielabels van de woningen zijn hiermee drie stappen vooruit gegaan. Tegelijk hebben de woningen een geheel nieuw aanzicht gekregen. De bewoners hebben de garantie gekregen dat de verlaging van de energierekening opweegt tegen de huurverhoging. Als de proef met deze Woonlastenwaarborg goed uitpakt, zal SCW deze garantie vaker gaan verlenen.

Deze twee projecten sluiten naadloos aan bij de afspraken die gemeente Tiel en SVT en SCW met elkaar hebben gemaakt.
De corporaties gaan in een periode van tien jaar meer energiebesparende maatregelen uitvoeren. Dat komt de betaalbaarheid van het wonen ten goede en zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot.