VU medisch centrum persbericht

Amsterdam, 3 oktober 2011
2011/063/GdJ

Hersenkanker beter in beeld

Glioblastoma (GBM) is een zeer agressieve vorm van hersenkanker. Met de huidige behandelmethoden is GBM moeilijk te bestrijden en dus is de overlevingskans van patiënten erg laag. Anneke Niers ontwikkelde in haar onderzoek nieuwe hulpmiddelen waarmee het ontstaan en de ontwikkeling van de tumoren beter in beeld kunnen worden gebracht. Dit opent de mogelijkheid om in de toekomst specifiekere therapieën tegen deze tumor te ontwikkelen. Niers promoveert op 5 oktober aan VUmc.

In haar onderzoek heeft Niers biosensoren ontwikkeld die het mogelijk maken verschillende biologische processen zoals apoptose (het afsterven van cellen) en NFkB activiteit (een belangrijke transcriptiefactor in kanker) van de tumor te volgen. Ook heeft ze een reporter ontworpen die een tumor met verschillende beeldvormende technieken in beeld kan brengen en daarnaast een assay die de migratie van tumorcellen registreert.
Noot voor redacties


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Gert de Jager (020) 444 3444 , fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten. Volg VUmc ook op :

Achtergrondinformatie (