Algemene Onderwijsbond

28-09-2011

Brief AOb aan leden vo: Cao is een zaak van werkgevers en werknemers!

In de week van 10 oktober behandelt de onderwijscommissie van de Tweede Kamer het wetsvoorstel onderwijstijd en vakanties. De AOb vindt dat de minister zich met haar wetsvoorstel ten onrechte bemoeit met de inhoud van cao: de regelingen van werktijden en vakanties dienen vastgelegd te worden in het cao-overleg tussen werkgevers en werknemers. Bovendien is de voorgestelde ingreep in de vakanties volkomen overbodig! De AOb heeft vanaf het begin van de discussie over de onderwijstijd in 2008 glashelder aangetoond dat de, overigens terecht, vereiste duizend uren onderwijstijd in een schooljaar van 40 weken met 38 lesweken voor alle leerlingen kunnen worden gerealiseerd. Het strooien met vijf roostervrije dagen voor de leerlingen betekent eerder een verrommeling van het schooljaar dan een verbetering. Bovendien is de minister van plan is het onderwijspersoneel niet 5 maar 9 à 10 vakantiedagen in te laten leveren. De wettelijke feestdagen worden in de toelichting op het wetsvoorstel opgevoerd als deel van de beschikbare vakantiedagen. In de huidige regeling vallen de wettelijke feestdagen buiten de vakanties.

CAO-VO 2011-2012
Vijf roostervrije dagen voorleerlingen ook vrij voor werknemers De Algemene Onderwijsbond weigerde eerder dit jaar een handtekening te zetten onder de cao voor het voortgezet onderwijs. De grootste onderwijsbond van Nederland bleef tot het eind aan tafel zitten in een poging het onderste uit de kan te halen, maar het bleek niet mogelijk om tot afspraken te komen over de werkdruk en de lessentaak. CNV Onderwijs en de CMHF hebben wel het akkoord gesloten over de cao-vo voor de periode 1 augustus 2011-1 augustus 2012. De cao-vo 2011-2012 gaat gelden voor vrijwel alle werkgevers en werknemers in het onderwijs.
In deze cao is vastgelegd dat de vijf roostervrije dagen voor leerlingen ook vrij zijn voor de werknemers. Daarbij moet worden vermeld dat de minister zelf in haar toelichting bij het wetsvoorstel expliciet zegt dat scholen de 5 roostervrije dagen aan de (zomer)vakanties kunnen koppelen waardoor de 7 weken zomervakantie intact blijven.

Geen compensatie voor wettelijke feestdagen die in vakantieweken vallen De minister gaat in haar wetsvoorstel uit van vakantieweken en niet vakantiedagen; daarbij gaat zij uit van twee weken kerstvakantie en een week meivakantie. In de huidige situatie zijn er compensatiedagen elders in het schooljaar als Eerste en Tweede Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Koninginnedag en 5 mei op een weekdag vallen. In de voorgestelde nieuwe situatie is geen sprake meer van dergelijke compensatie.

Aantasting van arbeidsvoorwaarden
De voorgestelde ingreep in uw vakantiedagen is een aantasting van uw arbeidsvoorwaarden.
De AOb wil daarom dat de minister regelt dat de wettelijke feestdagen gecompenseerd blijven.

Laat uw stem horen!
Vindt u het ook onterecht dat de wettelijke feestdagen niet meer gecompenseerd worden, laat dat dan weten door een mail te sturen aan actie@aob.nl. Met uw steunbetuigingen wil de AOb in de week van 10 oktober de minister en de Tweede- Kamersfracties laten weten dat zijn leden tegen deze aantasting van de arbeidsvoorwaarden zijn.

P.S.: als u wilt dat onze bestuurders bij u op school komen, stuurt u dan een e-mail naar info@aob.nl. Wij nemen dan contact met u op om een afspraak te maken.