Politie Hollands Midden

Leiden - Weekend Leidens ontzet

Leiden, 03-10-2011 o Politie Hollands Midden heeft in het weekend waarin Leidens Ontzet werd gevierd in totaal 54 personen aangehouden voor het merendeel kleine feiten als openbaar dronkenschap en vernieling. De sfeer was over het algemeen goed. Zodra er ongeregeldheden waren, greep de politie direct in.

De politie heeft in het weekend ook Twitter ingezet om bezoekers over verschillende zaken te informeren, bijvoorbeeld wanneer bepaalde plekken beter gemeden konden worden omdat het er te druk was of wanneer er zakkenrollers actief waren. Ook riep de politie mensen via Twitter op met een BOB mee te rijden of te reizen met het openbaar vervoer. Desondanks werden er 44 automobilisten aangehouden omdat zij met te veel alcohol op achter het stuur zaten.

Overzicht aanhoudingen Van vrijdagavond 30 september op zaterdag 1 oktober werden er in totaal twaalf personen aangehouden. De eerste twee mannen werden aanhouden bij de Oude Vest. De politie kreeg die vrijdagavond 30 september rond 23.15 uur de melding dat de mannen vernielingen zouden plegen. Er was een fiets in het water gegooid en een spiegel van een auto getrapt. De mannen zouden daarna in een boot zijn gestapt en weggevaren. De politie ging ter plaatse en heeft de mannen aangehouden.

Verder waren er die nacht aanhoudingen na het verstoren van de openbare orde, na een vechtpartij en na een mishandeling. In deze laatste zaak kreeg de politie de melding dat iemand bij de Nieuwe Rijn van zijn fiets was geslagen. Drie daders waren gevlucht in de richting van de Boommarkt. De politie zocht in de omgeving en kon één verdachte aanhouden.

Op zaterdag 1 oktober tussen 13.00 uur en 22.00 uur werden er zes personen aangehouden. Eén iemand omdat hij geen geldig identificatiebewijs bij zich had. Eén persoon omdat hij met te veel alcohol op een boot bestuurde, één persoon voor openbaar dronkenschap, één man na een ruzie en twee mannen die zonder vergunning aan het verkopen waren.

In de avond van zaterdag 1 oktober op zondag 2 oktober hield de politie 25 personen aan. De aanhoudingen waren voornamelijk in verband met vernielingen en geweld. Ook werd er iemand aangehouden vanwege diefstal met geweld en vanwege zakkenrollen.

In de avond van zondag 2 oktober op maandag 3 oktober werden er elf personen aangehouden. Twee mannen werden aangehouden op verdenking van het stelen van een tas. Een 24-jarige vrouw uit Leiden stond die zondag rond 22.00 uur aan de Lammenschansweg ter hoogte van de Petruskerk te wachten, toen haar tas plotseling van haar schouder werd getrokken. De vrouw viel op de grond en de mannen gingen er vandoor richting het station Lammenschans. De politie werd gewaarschuwd en zij zocht in de omgeving naar de twee mannen. Zij trof aan de Melchior Treublaan twee mannen aan die voldeden aan het signalement. Zij zijn aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Alphen aan den Rijn van 21 en 22 jaar oud.

Bij een horecagelegenheid aan de Stationsweg werd een skimmer betrapt toen hij apparatuur wilde wisselen. Het personeel pakte de man en waarschuwde de politie. Zij heeft de man aangehouden. De overige aanhoudingen hadden te maken met geweld en openbaar dronkenschap.