Prominente rol voor Essent in Green Deal

Persbericht van Essent N.V.

Twee belangrijke projecten initiatief van Essent:

- Grassen, zaagsel en papierpulp voor herstart 100% biomassacentrale Cuijk
- Koeienmest basis voor mogelijk 125 biogas projecten

Den Bosch - Essent wil de 100% biomassacentrale in Cuijk heropenen voor het maken van duurzame energie met nieuwe soorten biomassa. Daarnaast wil Essent in samenwerking met Friesland Campina en de Nederlandse Groen Gas Maatschappij (NGGM) twee - en op langere termijn 125 - Biogas XL projecten starten.

Essent levert met onder andere deze twee projecten een belangrijke bijdrage aan de Green Deal; de intentieverklaring, die Minister Verhagen van EL&I en Staatssecretaris Atsma van I&M hebben gesloten met het bedrijfsleven, lokale overheden en maatschappelijke organisaties om de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland te kunnen halen.

'Essent is een vernieuwende partij en bovendien marktleider als het gaat om een duurzame energievoorziening. Het is daarom vanzelfsprekend dat we op verschillende niveaus goed vertegenwoordigd zijn in de Green Deal', zegt Peter Terium, CEO van Essent. 'We starten innovatieve projecten die kunnen worden opgeschaald en zo een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening.'

Biomassa centrale Cuijk
Essent is van plan om met ingang van 2012 de 100% biomassacentrale in Cuijk weer op te starten. Dit houdt in dat er getest gaat worden met verschillende soorten nieuwe, duurzame en gecertificeerde biomassa zoals grassen, papierpulp, zaagsel, zeefoverloop uit de bosbouw en GFT. De centrale in Cuijk werd vorig tijdelijk stilgezet, omdat de kosten - mede bepaalt door de hoge prijs van de verse houtchips - niet opwogen tegen de baten. Een aflopende overheidssubsidie betekende dat de centrale niet langer rendabel kon draaien.
Op de langere termijn heeft Essent plannen om aan de centrale ook een warmtenet te koppelen, waardoor de efficiency van de centrale op kan lopen tot een ongekende 80 procent.

Biobased Economy
Naast het testen van nieuwe soorten biomassa wordt binnen het Cuijk-project ook onderzoek gedaan naar een optimaler gebruik van biomassa. Dit betekent dat er wordt gezocht naar andere toepassingen van componenten uit de biomassa, voordat het wordt verstookt. Op die manier kunnen verschillende industrieën maximaal gebruik maken van en waarde creëren uit dezelfde (hoeveelheid) biomassa. Dit vormt de basis voor de vorming van de Biobased Economy. In dit project werkt Essent samen met het bedrijfsleven en partijen uit de publieke sector.

Vorige maand sloot Essent zich ook al aan bij BE-Basic een internationaal publiekprivaat samenwerkingsverband opgericht door de TU Delft gericht op ontwikkeling van groene technologieën die noodzakelijk zijn voor het inrichten van een Biobased Economy.

Biogas XL
Essent, Friesland Campina en de Nederlandse Groen Gas Maatschappij (NGGM) willen de komende twee jaar twee Biogas XL projecten realiseren. Bij twee veehouders moet via kleinschalige (mono-)mestvergisting biogas worden geproduceerd en vloeibaar gemaakt. Het vloeibare biogas wordt vervolgens ingezet als brandstof in de transportsector. Samen met de overheid worden mogelijkheden onderzocht om de vergunningsprocedure te verkorten en te vereenvoudigen. Op termijn is het doel om landelijk 125 van deze Biogas XL projecten te realiseren. 'Het grootste biogaspotentieel van Nederland is te vinden op de boerderij', zegt Peter Terium. 'Dit potentieel moeten we gewoonweg benutten, dus gaan wij hier in samenwerking met onze partners mee aan de slag.'

De overheid wil binnen de Green Deal voorwaarden scheppen om deze projecten mogelijk te maken. In totaal werden vandaag 59 Green Deals door de minister afgesproken.

Over Essent
Essent is de grootste producent van duurzame energie in Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. De onderneming beschouwt Nederland en België als haar thuismarkt. De totale productiecapaciteit van de centrales van Essent bedraagt ca. 3.000 MW, bijna 2.700 MW aan productiecapaciteit is op dit moment in aanbouw. Van alle in Nederland duurzaam geproduceerde stroom neemt Essent een kwart voor haar rekening. Bij Essent werken 4.500 mensen. Meer informatie is te vinden op www.essent.nl/overessent en www.twitter.com/essentnieuws

Essent maakt deel uit van het internationaal opererende RWE. Met een omzet in 2010 van EUR 53 miljard en 71.000 medewerkers is RWE een toonaangevende Europese leverancier van elektriciteit en gas. RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 24 miljoen klanten. Daarmee behoort RWE tot de top 5 van Europese energiebedrijven. RWE investeert gemiddeld EUR 1 miljard per jaar in Europese duurzame energieprojecten.


Noot voor redacties


Essent N.V.

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter