Watersportverbond - KNWV

Winter zeilseizoen start op zomerse dag

maandag 3 oktober 2011

zMet de Goofies zeilrace van 1 oktober 2011 startte het winter zeilseizoen 2011-2012. Veel deelnemers hadden het echter over de eerste echte zomerse wedstrijd van dit jaar.

Het weer, zon, warm en een heel licht windje, gaven daar zeker ook aanleiding toe. De schippers en bijna al hun bemanning zagen ondanks de verkeerschaos van het weekend kans om op tijd voor de start in Colijnsplaat te komen. Door de lichte wind hebben de bemanningsleden die dat niet lukte en die te laat waren, niet al te veel gemist.

Onzekere wind
Alle windverwachtingen gaven aan dat er weinig tot geen wind zou staan op de Oosterschelde bij Colijnsplaat. De start was gepland rondt de kentering van het tij met weinig stroom. Maar met de opkomende vloedstroom was er veel kans dat de boten de wedstrijd niet uit konden zeilen. Ook bij de briefing voor de wedstrijd was er nog nauwelijks wind. De Goofen kozen daarom een kort driehoeksbaan voor Colijnsplaat, die twee keer gevaren moest worden. Daardoor bleven de boten in het zicht en kon er worden afgekort tot één rondje als de wind zou wegvallen. In de praktijk was de wind de zeilers bijzonder gunstig gezind. Bijna alle boten konden voor het einde van de wedstrijd hun twee rondjes afmaken.

Valse start
Bij de start van de ORC boten in de klassen 2 t/m 5 zorgde de wind, de vloedstroom en het gedrang op de startlijn voor een massale valse start. Na de start van de laatste groep mochten deze klassen de startprocedure opnieuw doen. Deze tweede keer waren de zeilers wat voorzichtiger en ging het wel goed.

Tevreden zeilers
Na afloop gaven de zeilers aan dat ze aanvankelijk weinig vertrouwen hadden in de baan en de wind, maar dat het in de praktijk echt een leuke wedstrijd op een goede baan was.

Klik hier voor de uitslagen.