Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vettaks is niet het antwoord

klok 03 oktober 2011

"Dat er dringend iets moet gedaan worden aan onze leefgewoontes staat als een paal boven water", stelt N-VA Senator Louis Ide. "Maar een vettaks brengt geen zoden aan de dijk. Je bant geen ongezonde eetgewoontes met een extra taks, je spijst er alleen de staatskas mee. Als het echt om de gezondheid van onze burgers draait, moeten we de gemeenschappen aanmoedigen om meer te investeren in preventie."

Diabetes is aan een treurige opmars bezig in de Westerse wereld. En hart- en vaatziekten zijn de doodsoorzaak nummer één in onze contreien. Een groot deel van deze ziekten zijn toe te schrijven aan een ongezonde levenswijze. Maar een vettaks zal daar niets aan veranderen. De hoge kostprijs van een pakje sigaretten heeft in het verleden ook weinig of niets veranderd aan het rookgedrag van de mensen. En bovendien neigt een vettaks naar regelneverij. Hoe ver willen we hier in gaan? Moeten we straks ook een taks voor skiërs uitvinden? Want die sport veroorzaakt veel orthopedische problemen. Of waarom niet een taks op sporten in het algemeen? Want sporten mag dan al gezond zijn, het veroorzaakt ook veel blessures. Nee, we moeten toch een beetje serieus blijven.

Neemt niet weg dat we deze problematiek dringend en grondig moeten aanpakken. Maar er zijn andere, betere, manieren. We moeten onder andere meer investeren in preventie. Maar daar wringt het schoentje. Zo beschikt Vlaanderen (dat het al bij al goed doet op dit vlak) nog over te weinig budgetten. We komen vandaag niet aan het Europees gemiddelde (3%) en daar moet verandering in komen. Toen de N-VA nog mee aan tafel zat, was dit één van onze punten: hevel preventie volledig over naar de gemeenschappen (nu zit een deel nog federaal) en zorg voor een bonus malus. Wie investeert in preventie moet een bonus krijgen. "Naar wat ik hoor is deze piste ondertussen van de onderhandelingstafel", stelt Ide. "En dat is een gemiste kans. Iedereen weet dat je preventie best zo dicht mogelijk bij de mensen organiseert, want ook hier spelen cultuurverschillen. Wetenschappelijke studies bevestigen wat marketeers al langer weten: in het zuiden des land consumeert men boter en in het noorden margarine. We moeten dus redeneren in termen van effectieve gezondheidswinst en daarvoor is preventie op maat cruciaal. Een vettaks daarentegen, is pure regelneverij en zal enkel het geld uit de zakken van de mensen kloppen en niets veranderen aan hun gedrag. En daar draait het toch om."'

Cardiovasculaire sterfte - verzadigd vet in de voeding

J Epidemiol Community Health 1999; 53 : 89-98

Auteur(s): Louis Ide, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be