Arbeidsmarktfeiten glastuinbouw en hoveniers/groenvoorziening in beeld

Persbericht van Aequor

Productschap Tuinbouw, Colland Arbeidsmarkt en Aequor slaan handen ineen

Arbeidsmarktfeiten glastuinbouw en hoveniers/
groenvoorziening in beeld

Het Productschap Tuinbouw, het fonds Colland Arbeidsmarkt en kenniscentrum Aequor hebben twee publicaties uitgebracht die de arbeidsmarktfeiten in de glastuinbouw en de
hoveniers/groenvoorzieningsbranche in beeld brengen. De publicaties zijn te downloaden van de websites van de drie organisaties.

De publicaties zijn het resultaat van constructieve samenwerking tussen het Productschap Tuinbouw, het fonds Colland Arbeidsmarkt en kenniscentrum Aequor. Door de puzzelstukjes bij elkaar te leggen ontstaat een krachtig totaalbeeld van de arbeidsmarkt in de sectoren glastuinbouw, hoveniers en groenvoorziening. De twee publicaties geven inzicht in de huidige arbeidsmarktsituatie, ontwikkelingen in onderwijs- en scholingscijfers en personeelsbeleid in de betreffende branches. De informatie is concreet vertaald naar aandachtspunten voor beleidsmakers.

Overeenkomsten
Hoewel de glastuinbouw en de hoveniers/groenvoorzieningsbranche veel van elkaar verschillen, zijn er op het gebied van arbeid juist tal van overeenkomsten. Zo werken er in de branches veel jonge werknemers, die de sector echter ook weer snel verlaten. Het is dus belangrijk om (jonge) werknemers te behouden om in de toekomst problemen op het gebied van personele bezetting voor te zijn. Een groot deel van de werknemers werkt op mbo niveau 2 of lager, waarbij er veel wordt gedaan aan scholing. In de glastuinbouw steekt 60 procent van de bedrijven energie in het verder opleiden van werknemers, bij de hoveniers/groenvoorzieners geldt dat voor 94 procent van de bedrijven met meer dan tien werknemers.

Afstemming met onderwijs
Intensief optrekken van bedrijfsleven en onderwijs lijkt een van de sleutels tot een stabiele toekomst. Continue inhoudelijke afstemming is noodzakelijk omdat het praktijkelement in opleidingen steeds verder toeneemt. Bedrijven krijgen op die manier immers een steeds grotere rol in het onderwijsproces. Uiteindelijk heeft een kwalitatief hoogwaardige opleiding ook weer aantrekkingskracht op potentiële leerlingen om zo een hogere instroom te realiseren.

*

Links:
http://www.aequor.nl



Razende Robot Reporter