GroenLinks


Presentatie onderzoek: Is ACTA strijdig met mensenrechten?

04
okt
4 okt 2011, 13:00u
Locatie: Europees Parlement, Brussel
Sprekers: Europarlementariër Jan Philipp Albrecht (Groenen), prof. dr. Douwe Korff en dr. Ian Brown

De Groenen in het Europees Parlement presenteren een rapport dat aantoont dat het anti-piraterijverdrag ACTA in strijd is met Europese mensenrechten. Het onderzoek, uitgevoerd door de Nederlander prof. dr. Douwe Korff van de London Metropolitain University en dr. Ian Brown van het Oxford Internet Institute, oordeelt vernietigend over belangrijke onderdelen van ACTA: de belangen van de bezitters van intellectuele eigendomsrechten worden boven alle andere belangen geplaatst.

U kunt aanwezig zijn bij de presentatie van het rapport, fysiek in Brussel of virtueel via een live stream. De onderzoekers en Europarlementariër Jan Philipp Albrecht zullen aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden.

Het rapport weerspreekt de claim van de Europese Commissie dat ACTA niet verder gaat dan bestaande wetten in de Europese Unie. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, en mede-opdrachtgever van het rapport is duidelijk in haar conclusie: "Dit verdrag tast fundamentele burgerrechten aan ten behoeve van de winstmarges van de entertainmentindustrie. Voor GroenLinks is dit onacceptabel."

ACTA is een poging van een aantal landen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten, om te komen tot strengere controle en handhaving op schendingen van intellectueel eigendom, als auteursrecht en octrooien. Grote entertainmentbedrijven als Disney zijn nauw bij de totstandkoming van ACTA betrokken geweest, terwijl parlementen en burgerrechtenorganisaties door geheimhouding van de onderhandelingen buitenspel werden gezet. De komende maanden moet het Europees Parlement beslissen of het verdrag wordt goedgekeurd. ACTA stimuleert overheden om strenge wetten af te kondigen om downloaden van beschermd werk tegen te gaan en internetproviders een grote rol op te dringen bij het opsporen van overtredingen.