Provincie Noord-Holland

Handhavingsestafette Noord-Holland 2011

03 oktober 2011 -

Op 28 en 29 september vond voor de negende keer de jaarlijkse Handhavingsestafette in Noord-Holland plaats.

Twee dagen lang voerden 270 handhavers onaangekondigd tientallen handhavingacties uit. Zij controleerden wet en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur en landschap, water en bedrijven.

Provincie Noord-Holland, gemeenten, hoogheemraadschappen, rijksdiensten, politie, openbaar ministerie en natuurbeheerders voerden deze acties gezamenlijk uit. Het doel van de estafette is het verbeteren van naleefgedrag. De heer Talsma, gedeputeerde Milieu Noord-Holland, nam op 29 september een kijkje bij een van de projecten: "handhaving scheepsafvalstoffen" in de Amsterdamse Haven.

Dit jaar variëerden de acties van controles op illegale dumpingen in natuurgebieden in het Gooi tot het controles van autosloperijen in Amsterdam. Niet alleen wordt er opgetreden tegen overtreders, ook kregen verschillende bedrijven een compliment voor hun naleef gedrag.

Scheepsafvalstoffen
Tijdens de estafette is onder andere gecontroleerd bij op- en overslagbedrijven die zich moeten houden aan de nieuwe regels van het Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI) en het Scheepsafvalstoffenbesluit (SB). Aandachtspunt bij de controles was onder andere het voorkomen van morsing bij overslag wat kan leiden tot verontdieping van de haven en verontreiniging van de bodem. Ook wordt gekeken naar het schoonmaken van het ladingruim zoals het verwijderen van overslagrestanten en restlading, het toepassen van de losstandaard, het wassen van de laadruimte en het lozen van waswater uit de laadruimte.

De provincie Noord-Holland vindt een gezonde, schone en veilige omgeving belangrijk. De estafette heeft ieder jaar weer een positief effect op de naleving van de omgevingsregels en de samenwerking tussen de verschillende instanties.

---