Rijksoverheid

Eurozone landen moeten zich aan gemaakte afspraken houden

Nieuwsbericht | 03-10-2011

'Als landen bij de eurozone willen horen en daarover afspraken maken, moeten zij zich ook aan de regels houden.' Dat zei staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken, die vandaag in Wenen was om de Nederlandse ideeën over de stabiliteit van de euro te bespreken.

Knapen sprak met staatssecretaris Ostermayer van het Bundeskanzleramt, functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en leden van het Oostenrijkse parlement. De staatssecretaris gaf ook een interview aan Der Standard.

'Nederland en Oostenrijk hechten sterk aan gezonde Overheidsfinanciën in Europa. Het gaat er om in de toekomst een situatie zoals met Griekenland te voorkomen', aldus de staatssecretaris.

Begin september presenteerde het kabinet voorstellen hoe beter toezicht gehouden kan worden op de naleving van de Europese begrotingsregels. Landen die zich niet aan de regels houden moeten onder steeds strenger toezicht komen staan. Staatssecretaris Knapen besprak de Nederlandse voorstellen onlangs ook in Rome en Berlijn. Tijdens de Europese Raad van 17 en 18 oktober moeten de staatshoofden en regeringsleiders daarover spreken.